Frankrike inför skatt på flygresor

Publicerad:
Uppdaterad:

Pengarna ska gå till u-hjälp

Det blir dyrare att flyga till Frankrike nästa år.

President Jacques Chirac lade på onsdagen fram ett förslag om en "solidaritetsskatt" på flygbiljetter, där intäkterna ska gå till u-hjälp.

Men flygbolagen är kritiska mot den nya pålagan.

Foto: AP
Frankrikes president Jacques Chirac.

Skatteförslaget, som först måste godkännas av det franska parlamentet, innebära en skatt på 1 euro (ca 9,60 kr) på varje ekonomiklassbiljett inom Europa, och 4 euro på biljetter utanför Europa.

I business och första klass blir skatten högre: 10 euro inom Europa och 40 euro för längre flygningar.

Skatten kommer att införas från och med den 1 juli nästa år och läggas på alla flygbiljetter ut ur Frankrike.

Chirac lade fram idén om en internationell flygskatt på World economic forum i Schweiz tidigare i år.

Ska gå till de fatiiga

Intäkterna i Frankrike beräknas ge minst 2 miljarder kronor årligen, och ska gå till att bekämpa världens fattigdom, aids och andra sjukdomar i Afrika.

Flygbolagen är inte oväntad kritiska till den nya skatten:

- Tanken att ta miljarder från en industri som redan blöder är ekonomiskt nonsens, säger Pierre-Henri Gouirgeon i ledningen för Air France till nyhetsbyrån Reuters.

Flera andra länder planerar att införa liknande skatter nästa år.

Skatt även i Sverige

Även i Sverige väntas en skatt på flygbiljetter att införas nästa år, trots protester från flygbolag och turistindustri.

Regeringen och samarbetspartierna har lagt fram ett förslag om en miljöskatt på mellan 50 och 100 kronor per passagerare.

Flygbolaget Ryaniars chef Michael O'Leary hotade i oktober att stoppa företagets expansionsplaner i Sverige i protest mot den nya flygskatten.

Danmark har i flera år haft en skatt på flygbiljetter, men avskaffar den från årsskiftet. Skatten som har varit 75 danska kronor per biljett anses ha skadat flygtrafiken och turismen.

Bjarne Frykholm

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM