Åk gondol - i Mexico City

RESA

Folkfest på kanalerna varje söndag

Foto: Gondoljären styr fram i sakta mak och mariachimusikerna underhåller familjerna på båtarna i Xochimilco. Foto: LOTTA ZACHRISSON

XOCHiMILCO.

Varje söndag vallfärdar Mexico City-borna söderut.

I förorten Xochimilco kan man se staden som den var förr – med kanaler och flytande trädgårdar.

Foto: Besättningen på gondolen sliter hårt.

Legenden om Mexico City är en gudomlig sådan. På 1300-talet letade aztekerna efter en plats att bygga sin huvudstad på. Enligt sägnen hade gudarna sagt åt dem att de skulle bygga på den plats där de fann en örn på en kaktus med en orm i näbben. Aztekerna hittade örnen på en ö och staden, Tenochtitlán, kom att byggas mitt i en sjö.

Några hundra år senare anlände spanjorerna, fyllde igen sjön – och Mexico City blev till. Xochimilco är nu en av de få platser där man kan få en känsla av hur det såg ut då staden var full av vatten.

Myller av folk

På söndagarna är det hit stadsborna vallfärdar. Ett myller av folk, hundar och minibussar försöker ta sig fram längs de trånga gatorna. Vid en liten kaj ligger 20–30 färgglada båtar. För ungefär 80 kronor får vi vara ute i en timme och vår personliga ”gondoljär” tar tag i staven och sätter fart på båten. Andra båtar närmar sig.

– Cerveza, refresco, agua, ropar de. Öl, förfriskningar, vatten!

Kanalerna är fulla av kanoter. En gumma paddlar runt med en gryta majskolvar. Vant manövrerar hon båten så att det kokande vattnet stannar där det ska.

Två män säljer klarröda, kanderade äpplen. Men de flesta familjerna har med sig egen picknick. De lägger hellre ut pengar på båtar med mariachimusiker på. Upp till tio män i mexikanska kostymer med blås- och stränginstrument trängs under taket. Om man betalar lägger de till bredvid och underhåller med sång. Gästerna sjunger med och ställer gärna upp på en svängom.

Vid sidan av kanalen skymtar små hus och trädgårdar. Ibland är det inte mer än kala baracker medan andra tomter frodas av grönska. Att säga att trädgårdarna är flytande är en överdrift, men de boende tar gärna med sig plantorna för att sälja på båtarna.

Barnen nyfikna

Trafiken stockas i kanalerna. Det blir då och då en liten krock, men i det lugna tempot spelar det ingen roll. För turisterna, som är i klar minoritet här ute, är det spännande att komma så nära. Barnen gömmer sig först skyggt, men kikar sedan fram över båtkanten. De är nyfikna på utlänningarna.

Xochimilcos kanaler bjuder på välkommen avslappning för en stressad storstadsturist. Inne i centrala stan får man ständigt hålla uppsikt över sina prylar och trafikbruset överröstar allt. På båten kan du i stället luta dig tillbaka, bara lapa sol och lyssna till musiken, samtalen och skratten som hörs överallt.

Snabbguide: Mexico City

Veta mer?

Lotta Zachrisson

ARTIKELN HANDLAR OM