Här är djurens ö

Resa | Mexiko

På Isla Contoy regerar rockor och fåglar

YUCATÁN, MEXIKO.

Hur många gånger får man chansen att mata en rocka?

Jag har bara fått en och den tog jag, på Isla Contoy i Mexiko.

Ett litet paradis till ö - framför allt för djuren.

Det luktar bensin i början men sedan tar doften av hav över. Vi har precis lämnat kajen på Isla Mujeres, 20 minuters båtresa från Cancún, i en båt som sägs kunna gå fort. Men någon glömde tala om det för båten.

Diego heter guiden som vant styr de två utombordsmotorerna vars harklande i starten bara var skrämskott. Målet är Isla Contoy som också kallas Fågelön. Vi förstår snart varför.

Ett hundratal, säkert fler men inte färre, fåglar svävar över ön. Det ser på något sätt olycksbådande ut när fregattfåglar böjer sina vita huvuden mot oss i båten och långsamt glider över.

En barracuda modell större makar sakta på sig när vi småputtrande lägger till vid ön som är 8,5 kilometer lång och någon kilometer på sitt bredaste ställe. Besökare kan vandra på en liten, liten del av den. Naturskyddet kommer först, forskningen sen och sist turisterna. En uppfriskande sanning.

Det finns fyra, fem stigar att välja på. De flesta dyker på den som leder till lagunen direkt.

-Jag berättade för en dam att det fanns krokodiler där, berättar Diego. Hon bara skrattade och trodde att jag lurades. Oj, vad hon kom springande tillbaka.

Själv hittar jag ingen krokodil att springa ifrån. Men rockan lockas fram med fiskskinn och vattenplask. Snabbt lägger den sig över min näve och skinnet är borta. De arbetar snabbt, rockorna.

Får man inte nog av djurliv på land är det suverän snorkling i vattnet. Tills den där enorma barracudan beslutar sig för att komma tillbaka.

Då går jag upp.

Guide: Isla Contoy

Per Ek

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Resa | Mexiko

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Mexiko