Mallorca minskar i popularitet

Många spanjorer irriterar sig på turisterna.
Många spanjorer irriterar sig på turisterna.

Mallorca har i många år varit svenskarnas favoritresmål på sommaren.
Men nu vänder trenden.
Dyrare valuta, den nya turistskatten och ett folkligt missnöje gör att semesterfirarna hellre väljer andra destinationer.

Alla älskar Mallorca. Så till den milda grad att lokalbefolkningen har tröttnat på turister. Det enorma trycket på ön har fått många att protestera och i Palma stad kan man på sina ställen se klotter och graffiti som häcklar turisterna.

Allt fler utlänningar har köpt semesterlägenheter på ö och det har lett till kraftigt ökade fastighetspriser som gör att många lokalbor inte har råd att bo kvar. Palma de Mallorca införde förra sommarn ett ettårigt förbud mot att bygga nya hotell och under förra årets sensommar genomfördes flertalet demonstrationer för att på olika sätt begränsa turistströmmarna.

Ökad turistskatt

Resebyrån Tickets senaste Sifo-mätning visar att svenskarnas kärlek till ön har minskat, men inte helt svalnat. Mallorca tappar 20,8 procent i antal resebokningar i sommar, men är fortfarande med på svenskarnas topplista.

2016 infördes en speciell turistskatt på de Baleariska öarna, med bland annat Mallorca, Menorca och Ibiza. Skatten omfattar alla turister över 16 år, mellan maj och oktober. Den infördes via turisternas boende vilket gjorde resan dyrare. I år höjer man skatten med två euro om dagen, på de riktig lyxiga hotellen blev höjningen 4 euro. Skatten gäller även kryssningsturister och campare.

Dryga böter

En särskilt utsatt semesterort har varit Magaluf på Mallorca. Där infördes 64 nya regler för att stävja partyturismen. Böter för mindre överträdelser kostar mellan 1 000 och 6 000 kronor. För kategorin värre kostar boten över 30 000 kronor, uppger brittiska Express

LADDA NER: Mysiga MallorcaLÄS MER: Mallorca med barn – reseguide med 170 tipsDalmatiens öar – så nära en perfekt ö-luff
Publisert:

LÄS VIDARE