Här är världens bästa flygplatser

Uppdaterad 2018-10-26 | Publicerad 2018-03-26

Skytrax listar världens bästa flygplatser varje år.
Skytrax listar världens bästa flygplatser varje år.

En gigantisk kaktusträdgård, exklusiva spabehandlingar och en lyxig takpool med utsikt över landningsbanan.
Världens bästa flygplats, Changi i Singapore, har allt du kan önska.

Varje år listar flygresesajten Skytrax världens bästa flygplatser. 14 miljoner resenärer från 105 länder har varit med och röstat. För femte året i rad hamnar Singapores stolthet Changi på första plats. Flygplatsen öppnade 1981 och 55,4 miljoner passagerare passerar flygplatsen varje år.

Asien toppar den övre delen av listan, men på sjätte plats ligger Münchens flygplats som första europeiska flygplats. Den enda svenska flygplats som är med på listan är Arlanda flygplats som ligger på plats 58. Den har stigit fyra placeringar sedan förra året. Helsingfors hamnade på plats 16 och Köpenhamn på plats 19.

1. Singapore Changi international Airport, Singapore

Resenärer kan njuta av flera olika span, en lyxig takpool och jacuzzi på taket där man kan se flygplanen starta och landa samtidigt som man tar en drink i baren. På taket finns även en stor trädgård full med över 100 sorters kaktusar. Gillar du mindre stickiga växter kan du ta en promenad genom ett hav av solrosor på taket. Självklart finns det en shoppinggalleria med både lyxbutiker och mer plånboksvänliga alternativ. Har du flera timmar att slå ihjäl innan flyget går så kan du se en film på flygplatsens biograf eller låt barnen ta en tur i Singapores längsta rutschbana som är 12 meter hög.

Se en utställning eller ta en skridskotur på isrinken på Incheon International Airport.
Se en utställning eller ta en skridskotur på isrinken på Incheon International Airport.

2. Incheon International Airport, Sydkorea

Bastubad, lyxiga spabehandlingar eller varför inte en skridskotur på isen? På Incheons flygplats finns i stort sett allt för den kräsne resenären. Den som är sugen på kulturupplevelser kan insupa det äkta Korea på Korean Cultural Museum. Naturälskaren kan ta promenader i The Sky Garden och musikälskaren gillar säkert någon av alla de konserter som arrangeras på flygplatsen.

På Haneba International Airport finns en hel stad i miniatyr full av butiker.
På Haneba International Airport finns en hel stad i miniatyr full av butiker.

3. Tokyo Haneda International Airport, Japan

Rent, snyggt och modernt verkar vara ledorden för Haneda. Här finns allt du kan tänka dig i form av shopping, upplevelser och restauranger. Testa typiska japanska rätter på Edo Market som är en liten miniatyrstad av Tokyo förr i tiden. Titta på stjärnor på Planetarium Starry Cafe, som sägs vara det första planetariet på en flygplats eller testa en flygsimulator.

På Hongkong International Airport finns golf, konst och lekland.
På Hongkong International Airport finns golf, konst och lekland.

4. Hongkong International Airport, Hongkong

Flygplatsen är byggd på en konstgjord ö och är både lyxig och stor. Ett stenkast från terminal 2 finns en golfbana för den som är sugen på att skjuta lite bollar på SkyCity Nine Eagles golf. Flygplatsen bjuder på flera konst- och modeutställningar. Här finns även biograf, lekland för barnen och en uppsjö olika lyxiga restauranger.

Hamad International Airport sägs vara den lyxigaste i världen.
Hamad International Airport sägs vara den lyxigaste i världen.

5. Hamad International Airport, Qatar

Flygplatsen öppnade 2014 och kostade ungefär 132 miljarder kronor att bygga. Enligt Skytrax är Hamads flygplats världens lyxigaste och mest arkitektoniskt spännande byggnad. Här finns konstutställningar, fitnesscenter, pool, squaschplaner och stora möjligheter att tömma plånboken på lyxig shopping.

Munich airport arrangerar då och då surfingtävlingar på flygplatsen.
Munich airport arrangerar då och då surfingtävlingar på flygplatsen.

6. Munich Airport, Tyskland

Münchens flygplats är den högst rankade europeiska flygplatsen på topplistan. Slappna av i den tysta loungen eller ta ett dopp i spa-avdelningens pool. Träna, klipp håret eller gör en skönhetsbehandling medans du väntar på din flight. Barnen har sitt eget lekland och flera roliga inomhuslekplatser. Vid jultid förvandlas flygplatsen till en gigantisk julmarknad och då och då arrangeras tennismatcher och till och med surfingtävlingar.

7. Chubu Centrair Nagoya, Japan

Flygplatsen kallas oftast för Centrair och är byggd på en konstgjord ö. Den har ett 300 meter långt utomhusdeck för alla flygplansentusiaster. Här finns även ett japansk spa där man kan ligga i ett varmt bad och samtidigt följa vad som händer ute på start- och landningsbanorna. På första och andra våning sträcker sig en stor inomhusträdgård och genom alla de fyra våningarna finns butiker och restauranger.

Ta en titt i Harry Potter-butiken på Heathrow airport.
Ta en titt i Harry Potter-butiken på Heathrow airport.

8. London Heathrow Airport, Storbritannien

I terminal 5 hittar du restauranger med prisade kockar likväl som snabbmat och klassiska pubmat. Vill du lyxa till det väljer du champagnebaren som serverar bubblor och kaviar. I terminal 3 har barnen ett stort lekområde som är indelat efter ålder med en spelhörna och lekplatser. Har utsetts till den bästa shopping-flygplatsen med över 400 lyxmärken representerade.

Läs också: Istanbul får världens största flygplats

På Zurich flygplats finns stora terrasser ut mot landningsbanan för alla flygentusiaster.
På Zurich flygplats finns stora terrasser ut mot landningsbanan för alla flygentusiaster.

9. Zurich Airport, Schweiz

Flygplatsen är ett eldorador för flygplansälskare. Det finns två stora observationsplatser där resenärer kan följa allt som händer på start- och landningsbanorna. De minsta kan roa sig på en lekplats utformad som en miniflygplats. Här anordnas även kalas för barn. Vill man röra på sig är det bara att kliva i ett par inlines och köra några varv på utomhusbanan.

Atrium på Pir A på Frankfurts flygplats.
Atrium på Pir A på Frankfurts flygplats.

10. Frankfurt Airport, Tyskland

Njut av en film på biografen eller spela datorspel på flygplatsens ”Gaming world”. Barn med spring i benen kan leka av sig på flera olika lekplatser eller spana på flygplan på den stora obeservationsterrassen. Under sommaren bjuder terminal 2 in till ”After Work Party” med mingel på terrassen.

20 supertips för en billigare – och bekvämare – flygresa

LÄS VIDARE