Ny lag i Florida stoppar turister på stranden

Av: 

Jenny Alexandersson

Ny lag kan stoppa turister från Floridas stränder

Foto: Johnér

Resa | USA

Florida med sin vackra långa kustlinje är en stor resefavorit hos svenskarna.
En majoritet av statens stränder är privatägda och en ny lag gör kan hindra turister från att få tillträde till dessa.
Nu rasar protesterna mot den nya lagen.

Nära 60 procent av Floridas stränder är privatägda. Men de flesta har ändå varit öppna för allmänheten. En policy har sagt att stränderna ska vara öppna för allmänheten och alla de miljontals turister som besöker staten, till största möjliga mån. Det har majoriteten av landägarna följt.

Policyn gjorde det möjligt för ”solskensstaten” att sälja mark till hotellbolag och resorter som gynnar Florida med sina stora summor av skattepengar.

Rasar över lagen

Den nya lagen ger privata landägare rätt att stänga sina stränder för utomstående från och med den 1 juli. Lokala myndigheter kan fortfarande hindra dem, men det blir mycket krångligare. De måste få ett godkännande av en domare och det kan ta tid.

Floridaborna rasar över lagen och menar att stängda stränder kan leda till ödesdigra konsekvenser för hela staten. En digital namnlista har redan samlat ihop 52 000 signaturer för att stoppa lagen.

Höga stängsel

Viljan att mota bort turister från privata strandtomter finns även i Kalifornien. Rika husägare med strand utanför dörren har börjat hyra in väktare för att mota bort oönskade besökare.

Miljardären och riskkapitalisten Vinod Khosla satte upp höga stängsel runt sin strand Martins Beach i norra Kalifornien, trots att stranden tidigare varit öppen för alla. Den förra ägaren hade till och med byggt toaletter och en liten butik för besökarna. Vinod Khosla använde inte huset som sin primära bostad, men hävdade ändå att besökarna störde hans privatliv. En domstol slog fast att agerandet bröt mot lagen och Vinod Khosla tvingades ta bort sitt stängsel.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

LADDA NER: Reseguide till Coola Miami
Publisert:

LÄS VIDARE

155 tips till populära Phuket

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | USA

Resa | Solresor

Resa | Florida

MER OM RESA

Paradisstranden kan förbjuda handdukar

9 stränder som människan förstört

Grekland larmar om massturism: ”Vi klarar inte fler turister”