Succén fortsätter för ”Smurf-byn”

Av: Karolina Strömbäck Horney

Publicerad:
Uppdaterad:

Behåller den blå färgen

1 av 3 | Foto: AP
Juzcar, en av de traditionella vita byarna i södra Spanien, är numer blå.

En liten by i Spanien målade husen blå. Då började turisterna strömma till.

Och succén bara fortsätter.

Juzcar, en by med omkring 200 invånare, har haft 125 000 besökare sedan sin makeover i juni förra året, skriver den spanska tidningen Sur, enligt The Telegraph.

Husen i byn nära Marbella i södra Spanien målades om från vitt till blått som en del i lanseringen av den animerade filmen ”Smurfarna”, som hade premiär förra sommaren.

Folkomröstning

Filmbolaget Sony lovade att återställa byns hus till dess ursprungliga färg efter filmpremiären, men i december genomfördes en folkomröstning om huruvida den blå färgen skulle få sitta kvar. Och det sade invånarna ja till, efter att ha insett turismpotentialen med byns nya look.

– Antalet besökare minskar inte. Bortsett från kallare, vintriga dagar, har det snarare varit motsatsen. Intresset fortsätter vara stort, säger borgmästaren David Fernandez Tirado.

Fortfarande hålls en ”Smurf-marknad” varje helg och under semestrar. Juzcar uppges i genomsnitt ha 2 000 besökare varje helg, omkring tio gånger den egna befolkningsmängden.

Ökad glädje

Enligt borgmästaren har den nya färgen fått fart på ekonomin, varit bra för affärerna och jobbsituationen. Till och med glädjen i byn har ökat.

Han påpekade dock att den blå färgen inte behöver bli permanent. Om invånarna skulle vilja ha tillbaka den vita färgen kan en ny folkomröstning hållas.

– Vi får se hur allt går, säger Fernandez till Sur, enligt The Telegraph.

Publicerad: