En syreshot, tack!

RESA

I Tokyo finns udda alternativ till alkohol

1 av 4 | Foto: Byt ut drinken mot syrgas Genom den gröna slangen andas Aftonbladets reporter Agneta Elmegård in rent syre. För att göra det lite festligare får man välja doft själv.

På barer i Tokyo serverar man inte bara sprit. Många har rent syre på menyn. Aftonbladet Resa testade ett alternativ till fredagsdrinken.

Luften i Japans huvudstad är inte världens bästa. Även om det inte är lika illa som på 1980-talet, så kan man förstå varför syrebarerna började just här och ingen annanstans.

Taxibilarna kör numera på gas och långtradare måste ha specialtillstånd för att köra in i den gigantiska miljonstaden. Men det är inte bara dålig luft som gjort att syrebarer ploppar upp som svampar ?ur marken i Tokyo. Det har blivit trendigt bland japaner och turister att hänga på de uppiggande syrebarerna. Det finns ett tjugotal i de hippa distrikten, Shibuya, Ginza och Harajuku.

Tar det senaste

Jag har siktet inställt på en av de senast öppnade, som ligger inne i varuhuset Seibus i Shibuya. Breath (andetag) O2 aroma space heter baren som tillhör en kedja som finns på tio platser i Japan.

– Vilken tur du har, rusningen har precis lagt sig. Folk kommer hit efter jobbet för att få en stund rent syre innan de beger sig hem. Var så god och sitt, säger Eriko Meguro som är assistent på Breath. Hon bugar artigt och håller fram en hel arsenal med olika färgglada slangar.

– Vilken färg vill du ha? frågar hon och ler.

Olika dofter

Beslutsångesten sätter in direkt. Jag väljer en grön slang och hon demonstrerar hur jag ska sticka in slangen i näsan för bästa effekt. Jag känner mig som en mupp med slangarna dinglande från näsan.

– Andas djupt in genom näsan och ut genom munnen. Du får behålla slangen efter besöket så att du kan använda den nästa gång du kommer. Vilken doft vill du ha? frågar hon och ler professionellt.

Jisses, tänker jag. Det finns 30 olika att välja mellan. Allt från havsbris till hallon, pinjeträd, lavendel och piña colada. Det får bli en 20 minuters syrekick med en blandning av mint, piña colada och rosmarin. Nu ska jag bli pigg som en lärka.

Det börjar bubbla i de färgglada glasrören framför och det kittlar till i näsan. Lite higtechkänsla är det allt att sitta här och inhalera rent syre genom näsan. Jag tittar mig omkring för att pejla av om någon står och skrattar bakom min rygg. Nej, det här verkar fullt normalt.

– Killar beställer mest syre doftsatt med lavendel, havsbris eller pepparmint. Bland tjejer är det persikodoft, körsbär eller mint som är populärast, berättar Erikos kollega Momoko Matsumoto.

På en stol sitter Chieko Matsumoto och väljer ur menyn.

– Det är första gången jag är på en syrebar, säger hon. Många vänner går hit regelbundet och de har rekommenderat mig.

Piggare och sundare

I guiden står det att man blir piggare, blodet syresätts, kroppen avgiftas och huden blir klarare. Kanon.

– Det motverkar även baksmälla, fnittrar Eriko.

Efter 20 minuter har jag gått på alla marknadsföringstrix de slagit i mig, eller så har jag fakt iskt blivit piggare, för jag känner mig plötsligt redo för ytterligare en shoppingtur i Shibuyaområdet. Syrets förtjänst eller icke. Gud vet.

ARTIKELN HANDLAR OM