"I flera år har jag drömt om det här badet"

Lyx-leran vid Döda Havet sägs bota många krämpor

Det osar svavel och luktar unket. Ögonen tåras och i munnen känner vi smaken av salt.

I strandkanten sjuder det ändå av mänskligt

liv och rörelse.

Visst - det är något märkligt med Döda

havet.

Efter en timmes bilresa från Jerusalem svänger vi av väg 90 och styr in till Kalia Beach. Efter oss kommer några bussar med spanjorer och japaner. Turister hoppar ur bussarna och fnittrar och pekar.

- Det här är underbart. I flera år har jag drömt om att få uppleva ett bad i Döda havet. Nu är jag här och njuter. Det här är höjdpunkten på min resa till Israel, säger Loris Forinro, 66.

Han är från Venedig i Italien.

- Jag har bott och arbetat många år i Norge. Så kul att få prata med er, säger han på klockren norska.

Runt omkring honom fnissar och flabbar gammal som ung. Andra ligger till synes livlösa på rygg och flyter omkring utan att röra en fena.

Den här dagen blåser det upp rejält och havsytan börjar krusas. Saltvindarna svider i skinnet och på den enkla serveringen finns det ingen plats att ta skydd.

Det känns faktiskt inte inbjudande att lägga sig i det extremt salta vattnet och guppa som en kork på den grumliga vattenytan. Dessutom är det klent med dusch- och omklädningsmöjligheter här.

Vi fortsätter till En Gedi, namnet på en kibbutz och en spa-anläggning vid havet.

"Välkommen till den lägst belägna platsen på jorden" står det på en skylt vid bilparkeringen. Vi befinner oss drygt 400 meter under havsytan. Spa-anläggningen känns mest som ett gammalt badhus som sett sina bästa dagar.

Här köper besökarna dyra havssaltlösningar på burk, plaskar i poolen både inomhus och utomhus. En smal, asfalterad väg leder genom ökenlandskapet ned till strandkanten cirka en kilometer bort.

Döda havet är uppdelat i två delar. Den minsta delen är industrialiserad, men där ligger också de snobbigare kurorterna En Bokek och Neveh Zohar. Hyatt Regency är spa-stället nummer ett. Det superlyxiga hotellet erbjuder gyttjebad, mineralbad, massage och möjlighet att för dyra pengar få en plastikoperation utförd.

Man märker tydligt hur

förstagångsbadarna reagerar med tillrop och fascination i kontakten med det supersalta och mineralrika vattnet. Men efter ett tag är det lätt att lägga märke till någon slags tristess och

händelsfattig tillvaro som präglar en vistelse vid detta sällsamma innan-

hav.

-Man behöver ju inte sola och bada hela dagarna. Gör en utflykt till Massada, säger kvinnan på turistkontoret i En Bokek där vi plockar på oss några kartor.

Massada är Israels mest besökta arkeologiska utgrävningsplats och till den högsta punkten kan man åka linbana. Därifrån kan man blicka ut över bergen och Döda havet.

"Hoppas jag blir snyggare av kuren"

Världens lägsta plats

Sture Olsson, Sara Ringström, foto

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN