Spana in världens 13 nya turistattraktioner

Av: 

Leif-Åke Josefsson

Nya One World Trade Center i New York har ett utsiktsdäck 410 meter ovan mark.
Nya One World Trade Center i New York har ett utsiktsdäck 410 meter ovan mark.

Resa

Bestämt semestermål för 2015 än?

Om inte - ta då en titt på årets nyheter när det gäller attraktioner världen över och som kan vara värt ett stopp på vägen.

Häng med från New York via Dubai till Indonesien!

1. One World Observatory , New York, USA

I den västra hemisfärens högsta byggnad finns ett observatorium i tre våningsplan. One World Trade Center har ersatt de raserade tvillingtornen på södra Manhattan.

Upp till 100:e våningen tar det bara 60 sekunder med de hypereffektiva hissarna. Väl där är panoramautsikten på 410 meters höjd över gatuplanet hisnande och vill man stanna kvar för att äta går det bra. På våning 102 kommer det att finnas tre krogar att välja mellan.

Dubai Frame.

2. Dubai Frame, Förenade Arabemiraten

Dubai ligger i framkant i världen när det gäller spektakulära byggen, inte minst i form av världens högsta byggnad, Burj Khalifa, 828 meter hög.

Men någon gång under andra halvåret invigs ett nytt spektakulärt bygge: Dubai Frame, en rektangulär skapelse som ser ut som en gigantisk tavelram.

Det mesta är i glas och tanken är att man ska kunna ta in både det gamla Dubai och det nya i form av exempelvis Burj Khalifa och det segelliknande hotellet Burj Al Arab.

150 meter över marken blir det en 93 meter lång glasgång med härlig utsikt över emiratet och även under hissfärden dit upp går det att njuta av omgivningarna.

Grand Egyptian Museum.

3. Grand Egyptian Museum, Giza, Egypten

480 000 kvadratmeter borgar för att Egypten kan ståta med ett av världens pampigaste museer.

Drygt 100 000 arkeologiska skatter ryms här varav 3500 kan kopplas direkt till Tutankhamon, den mest legendomsusade faraon av dem alla.

Fasaden bjuder på ett skådespel i sig eftersom den skiftar färg i dags- och kvällsljus.

The Goods Line, Sydney.

4. The Goods Line, Sydney, Australien

Den australiska metropolen ska få sin motsvarighet till New Yorks hyllade High Line. The Goods Line ska bli en gång- och cykelväg som förbinder flera kvarter med varandra. Från Railway Square genom förorten Ultimo till Darling Harbour. Konstutställningar går det att njuta av längs vägen.

Museu do Amanhã.

5. Museu do Amanhã  Rio de Janeiro, Brasilien

Morgondagens museum heter Rios nya vetenskapsmuseum, som ligger på Maua Pier och med stans varumärke, Jesus-statyn, långt i bakgrunden.

Lagom inför sommar-OS 2016 ska stadens nya attraktion stå klar. Den är dessutom helt självförsörjande tack vare solenergi.

Funtasy Island.

6. Funtasy Island, Indonesien

328 hektar stor gör Funtasy Island till världens största ekopark. Den ligger 16 kilometer från Sentosa Cove på Singapores Sentosa Island.

Härifrån kan man åka på vattensafaris om man inte nöjer sig med att spana in, eller simma tillsammans med (!), hajarna i områdets eget akvarium.

Eternity Passage, Peking.

7. Eternity Passage, Peking, Kina

35 kilometer utanför Pekings centrum blir platsen för en 76000 kvadratmeter stor nöjespark där ledordet stavas interaktivitet.

Broar, gångvägar och teatrar ryms i det komplex som ska skildra Kinas kultur, historia och arv.

Louvre, Abu Dhabi.

8. Louvre, Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten

Den heter som den klassiska förebilden i Paris som man dessutom samarbetar med. Tanken är att detta ska bli det första universella museet i Mellanöstern.

Konst från hela världen ska visas i denna arkitektoniska skapelse som ska föra tankarna till en moské.

Caminito del Rey.

9. Caminito del Rey, Spanien

Det är en minst sagt spektakulär bergspromenad på spanska solkusten, som varit stängd ända sedan millennieskiftet efter att fyra vandrare dödsstörtat.

Men nu i februari anses den ”säkrad” efter en reparation som kostat miljontals euro. Sex kilometer lång är promenaden och på sina håll får man njuta av utsikten genom glasväggar.

Brittiske konstnären Damien Hirst.

10. Damien Hirst Gallery, London, England

I detta museum i Lambeth kan man njuta av konstnären Damien Hirsts kreationer och mycket av det bästa i modern engelsk konst. Men även klassiker som Pablo Picasso och Jeff Koons får plats i nybygget.

CentrE Pompidou.

11. Centre Pompidou, Malaga, Spanien

Malagas hamnområde får en fransk touch när Centre Pompidou slår upp dörrarna någon gång i vår. Här ska ett Picasso-museum, ett Carmen Thyssen-museum och ett Centro de Arte Contemporàneo alla få plats.

Broad Museum.

12. Broad Museum, Los Angeles, USA

Gratis inträde blir det i ett nytt Los Angeles-museum som lite försenat öppnar i höst. Det har fått sitt namn efter miljardärerna Eli och Edythe Broad som här ställer ut drygt 2 000 konstverk av cirka 200 konstnärer.

Philharmonie de Paris.

13. Philharmonie de Paris, Frankrike

Arkitekten Jean Nouvell har skapat denna futuristiska symfonihall som sägs ”bjuda besökarna på en unik och intim lyssningsupplevelse”. Lever byggnadens inre upp till fasaden lär det inte vara en överdriven slogan.

Fotnot: Listan är sammanställd av brittiska tidningen The Telegraph.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert: