Sveriges sämsta turistorter

RESA

– när posten får bestämma

Var tillbringar du semestern?

Sannolikt inte i Bollebygd. Eller i Grästorp eller Surahammar – landets kanske minst attraktiva turistkommuner.

Den som vågar dra den slutsatsen är Svensk Adressändring som listat hur semesterfirare tillfälligt eftersänder sin post.

Listan får väl ingen att trilla baklänges av förvåning; den toppas av Gotland (3 658 hushåll med eftersänd post) , Borgholm på Öland och Norrtälje. Hela tio i topp-listan består för övrigt av kustkommuner i Götaland och Svealand.

En kustkommun är också Norrlands populäraste sommarviste: Örnsköldsvik, på plats 19.

I andra änden av listan är det mest inland. Surahammar i Mälardalen hamnar på den tredje sista platsen på listan, före Essunga och efter Grästorp i Västergötland.

Jumbon deppar inte

Allra sist hamnar ytterligare en Västergötlandskommun: Bollebygd, endast nio hushåll med eftersänd post. Men Christer Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande, deppar inte.

– Väldigt många Bollebygdsbor, liksom boråsare och andra i de här trakterna, tillbringar semestern vid kusten. Trivs man med det är det naturligtvis alldeles utmärkt.

Han konstaterar att Bollebygd ändå drar folk.

– Man kan inte vara allt. Vi profilerar oss som en boendekommun och det fungerar – vi har ständigt inflyttning.

Därmed inte sagt att Bollebygd är tomt på turister. Christer Johansson påpekar att danskar, holländare och belgare kommer till trakterna för att till exempel fiska. Och utländska gäster – eller gäster som bara stannar någon dag – syns ju inte i eftersändningsstatistiken.

TT-Destination

ARTIKELN HANDLAR OM