Palma inför hårda turistlagar

Av: Jenny Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Strippa, ha sex på gatan eller hoppa i poolen från balkongen – gör inte det här om du är turist i Palma på Mallorca.
Palmaborna har tröttnat på besökarnas störande och stötande beteende och inför hårda böter för de som bryter mot den nya lagen.

Palma gör samma sak som många andra populära turistorter redan har gjort och inför stenhårda lagar mot turister som beter sig illa. Framför allt är det fylla och alkohol som ställer till det och i Palma har myndigheterna bestämt att man inte får servera alkohol från midnatt till åtta på morgonen om det förtärs utanför baren, klubben eller restaurangen. Minderåriga får inte dricka på offentliga platser och man får inte heller langa alkohol. Dessutom har man infört förbud mot försäljning av lustgas och man får inte heller göra reklam för lustgas.

Visa inte brösten

Lagen trädde i kraft den 12 juli och innebär även att man inte får gå omkring topless i stan. Den som bryter mot lagen får böta upp till 3 000 euro, ca 31 000 kronor. Så kallad ”balconing”, det vill säga att hoppa från balkongen ner i en pool, blir också förbjudet. Likaså att ha sex offentligt eller på platser där barn kan se det, samt att strippa eller flasha brösten för andra. Dessutom införs ett förbud mot organiserade pubrundor och partybåtar.

Fyllebråken börjar redan när turisterna landar. Förra sommaren var polisen tvungen att göra flera ingripanden på flygplatser i Palma och Ibiza på grund av fulla och stökiga passagerare i slagsmål.

Palma har tröttnat på fulla turister som beter sig illa. Nu inför de hårda lagar mot bland annat offentligt sex, fylla och langning.
Foto: Gettyimages
Palma har tröttnat på fulla turister som beter sig illa. Nu inför de hårda lagar mot bland annat offentligt sex, fylla och langning.

Sedan juli är det förbjudet för Palmaborna att hyra ut sina bostäder till turister via sajter som till exempel Airbnb och Homeaway. Men det är inte bara Palma som är drabbat, flera andra orter på Mallorca har redan infört stränga turistlagar. Förra året infördes böter för klotter, fylleri, att gå runt naken på stan, högljutt spelande och nonchalant beteende mot lokalpolisen i Magaluf och i år har man chockhöjt flera av bötesbeloppen för att hindra turister från att bära sig illa åt.

Höga skatter

– Vi tar itu med massturismen och dessa nya regler kommer att bidra till att förbättra vår image, säger Palmas borgmästare Antoni Noguera till Dailymail.

Många städer och orter i Medelhavsländerna kämpar med att hantera de explosionsartade strömmar av turister som varje sommar besöker regionen. Sedan tidigare har till exempel Venedig infört avgifter mot kryssningsturister och Ibiza och Menorca har infört turistskatt på boende.

Publicerad:

LÄS VIDARE