8 härliga sommarpärlor i Stockholm

Av: 

Jenny Alexandersson

Resa | Stockholm

Skansen, Gröna Lund och Kungliga slottet – de typiska turistmagneterna känner vi redan till.
Nu är det dags att hitta nya härliga platser att älska i Stockholm.
Aftonbladets Ida Nordfeldt delar med sig av sina bästa sommarpärlor!

Om du har varit i Stockholm en sommar har du säkert besökt Gröna Lund eller tagit en tur upp i Kaknästornet. Vasamuseet, Drottninggatan, Kungliga slottet och Skansen är också välkända turistställen. Men är det verkligen det genuina ”riktiga” Stockholm?

Inte om du frågar Ida Nordfeldt, producent på Aftonbladet med stort reseintresse. Hon flyttade till Stockholm 2010 efter att ha bott och arbetat utomlands i perioder.

Finare kvarterskrog

– Min absoluta favoritplats i Stockholm är restaurangen Österlånggatan 17. Det är en lite finare kvarterskrog i Gamla stan som har en väldigt härlig uteservering i solen på somrarna. På vintrarna har de stora bord en våning upp om man är ett större sällskap och en jättetrevlig bar med goda cocktails, säger Ida.

Här är 8 härliga sommarpärlor i Stockholm!

Hon tar oss med på en tur genom Stockholm med start på Södermalm där Lisas Café är en stor favorit. Fiket drivs av Lisa och hennes son Nicklas och har en inredningen som påminner om 90-talets charmiga konditorier. Här finns massor med goda hembakta kakor och bakverk.

Kiosk med servering

Vid Mosebacke torg ligger Woodstockholms kiosk med en härlig uteservering i hjärtat av Södermalm. Välj mellan ett kafébord eller en skön solstol i solskenet. Kiosken är en liten oas mitt i en av Stockholms stressigaste stadsdelar.

Vi tar oss vidare till Kungsholmen. Vid Norr Mälarstrand finns massor av sköna vattenhål för hungriga och törstiga besökare. Strax intill pendelbåtshållplatsen för Riddarfjärdslinjen ligger restaurang Pontonen.

– Man kan lätt ta sig över vattnet med båten från Södermalm. Det är härligt att sitta på vattnet och sippa på en god cocktail eller äta en god middag med utsikt över både Kungsholmen och Söder, säger Ida.

Franskt kafé

Ett av hennes favoritkaféer är Petite France som ligger på John Ericssonsgatan, ett stenkast från Norr Mälarstrand. Hon beskriver det som en liten bit av Frankrike med bakverk som känns lika mycket rustika som dekadenta.

På Stora Essingen finns flera härliga badvikar som flertalet turister ännu inte har upptäckt.

– Här finns massor med små mysiga badplatser inbäddade i lummig grönska. Men vill du ha en större badplats så ska du välja det populära Oxhålsbadet. Den är också supermysig men lite mer välbesökt, säger Ida.

Kungliga Djurgården har ägts eller disponerats av Sveriges kung sedan Karl Knutsson Bonde på 1400-talet. I dag är det en stor grön oas för både Stockholmare och turister. Här finns den välkända nöjesparken Gröna Lund, Skansen med alla sina djur och många museer, promenadstråk och restauranger.

I en gränd bakom Gröna Lund hittar du Skroten Café och Skeppshandel. Där kan man fika, men även hitta marina prylar, inredning och annat smått och gott.

Småprylar och kaffe

– Det är lätt att prylar som du inte visste att du ville ha följer med hem, säger Ida.

Hon tipsar även om den fina promenaden som går under namnet ”Kronprinsessan Victoria och prins Daniels kärleksstig”. Det är svårt att tro att pulserande storstad och trafikerade vägar finns bara några stenkast från promenadens lummiga grönska.

På Riddarholmen kan alla som är intresserade få en ordentlig historielektion. I Riddarholmskyrkan som invigdes på 1300-talet finns alla serafimerriddares sköldar bevarade och det är spännande att se de kungliga gravkoren, här ligger många kungar begravda. I Riddarhuset ett stenkast bort kan man lära sig mer om den svenska adelns historia.

Att turista i Stockholm

  • Förra året övernattade 14 miljoner turister i Stockholm. Det var rekord och i år väntas ännu fler besöka vår huvudstad.
    – Året har startat bra så vi har en positiv känsla inför sommaren. Det är de internationella besökarna som ökar procentuellt mest hittills i år, säger Caroline Strand, vd för Visit Stockholm.
  • De flesta resenärer kommer från Storbritannien, USA och Tyskland.
    – Olika målgrupper har olika intressen, en del utländska besökare är nyfikna på vår progressiva livsstil och vill uppleva Stockholm väldigt lokalt, hitta Stockholmarnas restauranger, shoppingstråk och smultronställen som till exempel Fotografiska, Trädgården, Debaser strand och Rosendal. Andra vill uppleva Stockholms kulturhistoria och besöker Kungliga Slottet, Stadshuset, Vasamuseet, Nobelmuseet och så ökar intresset för Stockholms skärgård bland utländska besökare. Stockholm så otroligt vackert med vattenspegeln mitt i city och det viktigaste av allt, vi är en öppen stad för alla, säger Caroline Strand.
  • Förra året gjorde vi cirka 28 miljoner semesterresor inom Sveriges gränser, det vill säga två och en halv gånger så många jämfört med utrikesresorna.

Källa: Visit Stockholm, Resebarometern.

Sugen på en aktiv semester? Missa inte vår stora guide ”Vandra i Sverige”!
Publisert:

LÄS VIDARE

Stockholm: nya upplevelser hela tiden

ÄMNEN I ARTIKELN

Resa | Stockholm

Resa | Sverige

Reseguider

Semester

MER OM RESA

Guide till Djurgården i Stockholm – ön fylld av sevärdheter

Stockholm: nya upplevelser hela tiden

Så hittar du Upplands sommarpärlor

Nu öppnar Gröna Lund för säsongen

Slott kring Mälaren - värda en utflykt

Det händer på Skansen i sommar

Grekland larmar om massturism: ”Vi klarar inte fler turister”

Här kan du fira nyårsafton i Stockholm

Här är sommarens okända turistpärlor

Badplatser i city - här är 19 favoriter

Split – mysig stad och vacker badort i Kroatien

Så laddar nöjesparkerna för julfirande

Platser du inte vill missa i Skåne i sommar

Här är 36 mysiga sommarkaféer i Sverige

14 svalkande badplatser i Stockholm

Sveriges 100 bästa sommarcaféer

Här är Stockholms bästa julmarknader

Turista kungligt i London

Åk till mysiga Öland i sommar - 10 tips

Gotlandstips: Så maxar du din semester på ön

25 platser att besöka i Sverige – från norr till söder

Fantastiska stränder och vandringsleder i Skåne

Gröna Lund eller Liseberg – vi utser Sveriges nöjesparkskung

Liseberg och Läckö slott väntar