SJ utökar avgångar mellan storstäderna

10 000 fler platser på SJ:s tåg

Från 2020 blir det fler platser på tåget.
Från 2020 blir det fler platser på tåget.

Nästa år kommer det finnas 10 000 fler tågplatser per vecka mellan Sveriges största städer Stockholm, Göteborg och Malmö.
Samtidigt kommer möjligheterna att ta sig ut i Europa att förbättras, lovar SJ.

5 000 fler platser mellan Stockholm och Malmö, och 5 000 fler platser mellan Stockholm och Göteborg varje vecka. Det inför SJ nästa år. Resandet med tåg har ökat med 10 procent det första halvåret i år jämfört med 2018, så nu rustar SJ upp för att möta efterfrågan.

– Efterfrågan på fjärrtågsresor fortsätter att öka, både inom landet och till kontinenten. För att möta den allt högre efterfrågan tillför vi linjerna Stockholm-Malmö/Stockholm-Göteborg över 10 000 nya platser per vecka och satsar på bättre anslutningar för Köpenhamn, säger Madeleine Raukas, vice vd på SJ, i ett pressmeddelande.

SJ kör normalt 16 till 17 dagliga avgångar mellan Stockholm och Göteborg. Men det är inte ovanligt att avgångar varit slutsålda och man behövt dubbla tågsätt.

– Allt fler affärsresenärer väljer klimatsmart resande med SJ före bil och flyg och sammanlagt får linjen en bra bit över 5 000 fler platser per vecka i nästa tidtabell, säger Maria Hofberg, affärschef för linjen Stockholm-Göteborg.

Enklare att resa till Tyskland

Det är tågplanen för år 2020 som har godkänts av Trafikverket. Förutom de utökade avgångarna mellan storstäderna införs även förändringar i nattåget från Stockholm och söderut, så att det i Lund finns en förbindelse med Öresundståg till Köpenhamn. Detta så att resenärer ska hinna med morgontåget mellan Köpenhamn och Hamburg.

– Det innebär att du kan kliva på SJ:s nattåg i Stockholm vid 23-tiden och vara framme i Hamburg klockan tolv dagen efter, säger Petter Essén, affärschef för linjen Stockholm-Malmö-Köpenhamn.

Från år 2020 blir det tre möjliga förbindelser mellan Stockholm och Hamburg per dag.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE