Norska ön vill bli en tidsfri zon

Publicerad:
De boende på Sommarøy menar att ön är minst lika vacker på sommaren som på vintern.
Foto: MisoKnitl / iStockphoto
De boende på Sommarøy menar att ön är minst lika vacker på sommaren som på vintern.

Norge

Norr om polcirkeln ligger ön Sommarøy i Norge. Nu vill boende på ön leva utan tidspress genom att bli en tidsfri zon.

– När du kommer hit ska du kunna kasta från dig klockan och leva livet.

På Sommarøy i Norge är det konstant mörkt på vintern, och konstant ljust på sommaren – mellan 18 maj och 26 juli går solen aldrig ner.

Nu vill boende på ön undslippa konceptet tid, de upplever ändå inte tiden på samma sätt som resten av världen, skriver Independent.

En av personerna bakom kampanjen för att göra Sommarøy till en tidsfri zon är Kjell Ove Hveding.

– Vårt mål är att erbjuda full flexibilitet, 24/7. Om du vill klippa gräset klockan 4 på natten kan du göra det, säger han till NRK.

Nu har de drygt 300 personerna som bor på ön samlats under ett offentligt möte där de enats om en ansökan som ska överlämnas till norska myndigheter.

– När du kommer hit ska du kunna kasta från dig klockan och leva livet, säger Kjell Ove Hveding.

Att ön blir en tidsfri zon innebär inte att barn inte behöver gå i skolan eller att butiker ska vara öppna dygnet runt, men målet är att erbjuda mer flexibilitet. Och enligt personerna bakom kampanjen vore borttagandet av tid endast formalia, då människor redan lever på detta sätt. Många väljer dock att ta förslaget seriöst men inte bokstavligt. Som ett sätt att sätta Nordnorge på kartan. Många reser till området under vintertid för att se på norrsken, men midnattssol är minst lika speciellt menar de boende på ön.

Har levt utan klocktid

En person som är positivt inställd till initiativet är Truls Egil Wyller, professor i filosofi vid NTNU, skriver NRK.

– De flesta samhällen och kulturer har levt utan klocktid. Tidigare arbetade du mest så länge som det var nödvändigt, du åt mat när du var hungrig och du låg när du var trött, säger han till NRK.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA