Åre – Sveriges mest kompletta skidort

Fina pister, trendiga krogar och vidunderliga vidder

Över 100 välpreparerade pister för såväl nybörjaren som proffset, off pist för den våghalsade och längdspår för den som föredrar horisontalläge – fjällfavoriten Åre är först och främst skidåkning. Men inte alls bara – här väntar också vidunderliga vidder, iskalla bad, skoterturer och mysiga stugor.

Besökarna i Åre är många. Varje säsong blir det en dryg miljon skiddagar i de över 100 nedfarterna som finns i området, från Duved i väst via Åre by och till Åre Björnen i öst. Luciahelgen är ofta inledningen, då samlas skid- och snowboardentusiaster här för att feststarta en ny säsong – som ofta avslutas på samma sätt först till Valborg.

Sedan VM i Åre 2007 har det hänt mycket i den lilla jämtländska byn. För mycket, tycker vissa och påpekar att det ibland kan det vara svårt att hitta den jämtländska själen bland alla Aspen-inspirerade hotell, företagsevenemang, Stureplanskrogar och Porschebilar.

Men, skriver journalisten Kina Zeidler i inledningen till guiden till Åre, det är då jag vill påminna om att Åre inte bara är sus och dus och en och annan sväng i backarna. För förutom att stoltsera med Sveriges högsta fallhöjd, hittar du här även vidunderliga vidder, bad i forsar och isvakar, turer med skoter och hundspann, jämtländskt käk (renskavsgryta – mums!) och mysiga stugor att dricka varm choklad och äta frasiga våfflor i.

Och det är just det som, tillsammans med fina pister och trendiga krogar, gör Åre till Sveriges överlägset bästa skidort.

Åre har ju nämligen allt!

Ur innehållet:

  Åka hit

  Boende

  Skidområden

  Restauranger

  After ski

  För barn

  Spa & bastu

  Nattliv

  Familjemys

  Utflykter

Guiden innehåller även en pistkarta och många bilder. Spara ner, skriv ut och ta med på resan!
Resguiden består av 24 A5-sidor och publicerades den 18 februari 2010.
Plus-prenumeranter laddar förstås ner guiden utan kostnad!

ARTIKELN HANDLAR OM