Våldsam flygplatspolis stämmer United Airlines

David Dao tvingades av ett United Airlines-plan med våld och slog ut flera tänder.
David Dao tvingades av ett United Airlines-plan med våld och slog ut flera tänder.

Den flygplatspolis som med våld avlägsnade en passagerare från United Airlines förra året stämmer nu flygbolaget.
Han vill ha drygt 400 000 kronor som kompensation för att han fick sparken.

För ett år sedan tvingades läkaren David Dao av ett plan från Chicago’s O’Hare flygplats. Planet var fullbokat, men personal från flygbolaget var tvungna att åka med just den flighten för att hinna till sin nästa avgång i Louisville. Ingen ville ge upp sin plats frivilligt och United Airlines utsåg David Dao som den passagerare som måste lämna planet.

Vägrade lämna sin plats

När han vägrade ge upp sin plats tillkallades först vakter, men när David Dao fortfarande inte ville kliva av tillkallades flygplatspolisen James Long. Med våld drog han ut passageraren från planet vilket ledde till att David Dao slog ut flera tänder, bröt näsbenet och fick en hjärnskakning.

Hela händelsen filmades och videon spred sig snabbt över världen, den blev en viral sensation. Reaktionerna mot United Airlines och mot James Long var oerhört starka och flygbolaget tvingades att be om ursäkt. De betalade en okänd summa pengar till David Dao som plåster på såren och ändrade även på sina regler kring vad som gäller när någon måste ge upp sin plats på ett fullbokat plan. James Long fick sparken från sitt jobb.

Bristande utbildning

Nu stämmer flygplatspolisen United Airlines och Chicago’s Department of Aviation och kräver drygt 420 000 kronor för bland annat förlorad arbetsinkomst, juridiska kostnader och sveda och värk. Han hävdar att bolagen brustit i att ge honom tillräckligt med utbildning för att klara av en våldsam situation. Han säger även att avskedandet har orsakat honom långvarig mental ångest.

– Vi har inte tagit del av denna stämningsansökan och kan därför inte ge några kommentarer, säger en talesperson för United Airlines.

Här hittar du alla våra reseguider
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN