Svenska stränder överösta med plast

Foto: Anders Wiklund/TT
Skräp på en badstrand i centrala Stockholm. Arkivbild.
RESA

Svenska stränder blir allt skräpigare.
Och det är värre än någonsin – och fullt med plast, enligt Skräprapporten.
– All plast som kastas i havet blir kvar, säger Petra Holgersson, pr-ansvarig på Håll Sverige Rent.

Cigarettfimpar, kartong, kapsyler och framför allt plast av alla slag fyller svenska stränder. När du tar en lugn promenad barfota i sanden så kommer du att stöta på en plastpåse var 16:e meter, enligt årets Skräprapport från Håll Sverige Rent. Det totala antalet skräpföremål per 100 meter strand har ökat med över 100 procent sedan 2015, och så mycket skräp har det inte varit på fem år.

Plasten blir kvar

Håll Sverige Rent har mätt skräpet på tio olika stränder runt om i landet, vid Östersjön, Kattegatt och Öresund, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Liknade mätningar på västkusten visar på liknande trend.

Av det skräp som hittades på stränder bestod 70 procent av plast.

– All plast som kastas i havet blir kvar. Den försvinner inte. Förr eller senare dyker den upp på stränderna. Vi vet ju att det finns väldigt mycket plast i haven, säger Petra Holgersson, pr-ansvarig.

Fler än hälften anser att nedskräpningen har ökat i samhället, enligt en Novusundersökning som beställts av Håll Sverige Rent. Och en kundundersökning av Svensk Avfallshantering i 60 kommuner visar att runt 60 procent anser att det blivit skräpigare i deras kommun.

Nästan alla ogillar skräp

Paradoxalt nog verkar det nästan inte finnas någon som tycker att nedskräpning är bra. Nio av tio svarar att nedskräpning är ett problem. Nästan åtta av tio tycker att plast i haven är ett mycket stort problem. Ändå växer skräphögarna på våra stränder.

– Jag tror att normen säger att det inte gör så mycket att skräpa ned. Man låter det passera och tänker inte på konsekvenserna. Om alla förstod att de små skräpbitarna tillsammans skapar de jättestora problemen med plast i haven kanske en del skulle tänka sig för, säger Petra Holgersson.

Få erkänner

Väldigt få, futtiga sex procent, erkänner att de ibland brukar skräpa ned. De allra flesta säger att de gör det för att det inte finns någon papperskorg eller för att de anser att skräpet de slänger är komposterbart, till exempel ett äppelskrutt eller bananskal. 15 procent uppger att det helt enkelt beror på att de är slöa.

– Det handlar så mycket om normen och beteendet. Det ska inte vara okej att skräpa ned helt enkelt. Det dyker ju upp en ny generation hela tiden som måste få veta det, säger Petra Holgersson från Håll Sverige Rent.

Stränderna som kontrollerats:

Här är världens fem vackraste stränder 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM