Nu reser vi till Phuket igen

RESA

En månad efter katastrofen är reslusten tillbaka

Foto: redo för turisterna Efter att grävskopor och schaktmaskiner lyft bort all bråte och alla omkomna samlats ihop är det dags att ta fram kvasten. Hotellens och restaurangernas anställda har fortfarande tid att putsa och fixa - ännu är turistströmmen inte lika strid som före katastrofen. Men nu känner allt fler sig redo att resa till turistparadiset igen.

Nu återintar turisterna Thailand.

Nybokningarna till Phuket strömmar in hos de stora researrangörerna.

-Reslusten finns där, det märks tydligt, säger Niklas Zhovnartsuk på charterföretaget Always.

Foto: Patong Beach, Phuket, 27 december En amatörfotograf fångar förödelsen på Patong Beach - båtar ligger långt upp på stranden, hotell är sönderslagna, träd har lyfts upp med rötterna - och förtvivlade turister letar efter sina anhöriga.

Ombokningarna var många, och försäljningen gick ner. Men redan nu, en månad efter flodvågen, vaknar ett nytt intresse för Thailand hos ressugna svenskar.

-Det är som om folk suttit och väntat, säger Niklas Zhovnartsuk, Always försäljningschef för internet.

Enligt honom finns det tydliga tecken på att rädslan för att resa börjar släppa. Efter händelserna den 11 september, Sars-larmen och fågelinfluensan märktes ett motstånd, men katastrofen i Asien tycks inte ha fått samma effekt.

- Resor till Bangkok bokas nästan mer än tidigare, och vi har en ström av bokningar till Phuket varje dag, säger Niklas Zhovnartsuk.

"Allt inkluderat"

Resmål där man kan leva billigt är eftersökta hos arrangörerna. Samtidigt ställer svensken högre krav på boende, hotellets läge och infrastrukturen. Kombinationsresor med tre städer på en vecka är på uppgång - och totalsemestern "All inclusive".

I ett enda resepaket erbjuds säkerhetsbox för plånboken, betald läsk under en vecka och förbeställda drinkar.

Fransmän och engelsmän har tänt på konceptet länge, medan svenskar oftare sökt lägenhetshotell med möjlighet till egen matlagning.

"Prisvärda resmål"

Enligt Lottie Knutson, informationsdirektör vid Fritidsresor, sticker den nya generationen nu från hushållsträsket som tynger hemma.

- Trots att kronan försvagats vill vi inte avstå från semestern. Vi söker prisvärda resmål som ska inkludera allt, säger hon.

Hos Fritidsresor har resor till Thailand varit lika fullbokade som vanligt, bortsett från Phuket.

En stor skillnad jämfört med 11 september, då allt resande stannade av, oavsett destination, säger Lottie Knutson.

Marieke Johnsson

ARTIKELN HANDLAR OM