"Alla vägar leder till Örebro"

RESA

En gång Närkebo, alltid Närkebo.

Det spelar ingen roll hur mycket man flyttar.

–Har man en gång kommit hit så är det svårt att lämna Närke, säger regissören och revyartisten Peter Flack.

–Jag tycker att Närke är så bra eftersom jag är född här. Man får komma ihåg att det inte finns några vägar som leder från Örebro, alla leder hit.

Väntar på isen

Peter Flack är glad att han flyttade hem igen 1985 efter en tur till huvudstaden.

Nu väntar han på att vattnet ska frysa för lite långfärd på skridskorna, en av favoritsysselsättningarna i Närke på vintern.

–Jag gillar att åka skridskor och jag brukar åka på en vik av Hjälmaren. Den går nästan ända in i Örebro och så får vi nästan en långfärdsbana på vintrarna.

–Då kan man ta med sig en termos och gärna något i också och ge sig ut.

Han firade de flesta barndomssomrarna i Brevens bruk i Östernärke. Midsommarfesterna där lockar folk från hela landet.

–Härliga lilla Närke, det är väldigt litet och platt men det finns både berg och vatten och det är det som jag tycker om med landskapet.

”Ta med cykeln”

Peter Flack tipsar alla som kommer till Örebro och Närke att ta med cykeln, alla cyklar nämligen i staden. Peter Flack också, det är bland annat därför han trivs så bra mitt inne i stan.

–Det finns så många fördelar med att bo i en medelstor stad, framför allt logistiska sådana. Det är nära till det mesta och lätt att ta sig till Stockholm.

3 bra tips

av Veronica Gehlin, turistbyråansvarig på Destination Örebro.

Åk snowboard

Storstenshöjden är ett väldigt fint friluftsområde. Där ligger Kilsbergen med skidbackar och det ligger bara 2,5 mil från Örebro. Det speciella är att där finns en av Sveriges bästa snowboard-backar. Den har varit framröstad bland de tre bästa i landet.

www.orebro.se/kilsbergen

Kolla in hajar?

Äventyrsbadet Gustavsvik är riktigt bra. Här kan man dyka ner och kolla på små hajar i akvarier och så finns det vattenrutschkanor och vågbassäng. Föräldrarna kan sitta och fika med utsikt över badet.

www.gustavsvik.com

?och vargar

Vi har en flock vargar i Laxås urskog som blivit ganska van vid människor. Det kallas vargavidderna och här kan man promenera, det finns grillplatser, utsiktstorn och så kan man lära sig om vargarna. Man har sett björn här också. Hit kommer man genom att köra mot Laxå och cirka åtta kilometer österut är det skyltat mot skogen på E20.

NÄRKE

Landskapsstafetten: NÄRKE

Per Ek

ARTIKELN HANDLAR OM