Ät dig frisk - på egen risk

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Singapore

När du är sjuk i Singapore går du till restaurangen och träffar doktorn

Mer yin, mindre yang. Aftonbladets reporter smakar en sked vintermelonsoppa som doktorn har ordinerat. Inte så pjåkigt.
Foto: Johan Furusjö
Mer yin, mindre yang. Aftonbladets reporter smakar en sked vintermelonsoppa som doktorn har ordinerat. Inte så pjåkigt.

Egentligen är det inte så konstigt, försöker jag övertyga mig själv när jag tar de sista stegen uppför trappan bakom skylten med de kryptiska kinesiska tecknen. I tv-serien "Ed" driver ju huvudpersonen advokatbyrå i en bowlinghall. Varför skulle man då bli överraskad över en läkare som har sin praktik - på en restaurang?

Singaporeborna är i alla fall inte överraskade. Imperial herbal, där den traditionelle kinesiske läkaren Li Lian Xing huserar, är en av landets mest ansedda restauranger.

Här tar doktorn emot sina patienter, ställer diagnos och går direkt på behandlingen genom att tala om vad på menyn man bör äta för att bli frisk. Varenda en av de drygt hundra rätterna är speciellt utformad för att ge en viss medicinsk effekt.

Medan jag väntar på doktorn tittar jag förskräckt igenom kurrätterna på menyn. Vad är det här - ginseng-hjortpenis-vin för 140 kronor glaset? Kan det verkligen vara bra?

Tänk om det bara går att få rätsida på mig om jag tuggar i mig de torkade skorpionerna? Och vad husets specialitet "Munk som hoppar över muren" är vågar jag inte ens tänka på, trots att jag aldrig har hört att kineserna någonsin skulle ha ägnat sig åt kannibalism.

Jag ser mig panikartat omkring efter närmaste nödutgång och tänker att än finns det chans att fly. Men just då blir doktorn ledig och tar emot på sitt kontor.

Han tar försiktigt min puls, först på vänster och sedan på höger handled, och ber mig att räcka ut tungan.

- Aha, säger han och tittar medlidsamt på mig när han ställer sin diagnos.

- Du är trött och orkeslös. Du sover inte så bra, va?

Nja, tänker jag, det har väl varit rätt hektiskt på sistone - och jetlagen tar väl ut sin rätt.

- Yin och yang är inte i balans i din kropp, fortsätter doktorn. Du har för mycket yang, för mycket hetta. Dina lungor är för varma.

Han tittar snäll-strängt på mig och utbrister:

- Ingen mer kryddstark mat! Du ska äta mild mat, dricka mycket och vila.

Som tur är finns allt som behövs för att återställa balansen i min stackars kropp på restaurangen. I mitt fall rekommenderar doktorn mat som ska stärka mitt yin: Jag är inte så illa däran att jag behöver ginsengsoppa, men vintermelonsoppan med fisk skulle göra mig gott, liksom den rostade ankan med åtta välgörande örter.

Jag kan andas ut.

Inget hjortpenisvin. Inga skorpioner eller hoppande munkar. Inte ett endaste skivat manethuvud.

Maten smakar bra, även om den helt enligt doktorns ordination är i mildaste laget.

Men precis när jag tror att jag har klarat mig helskinnad härifrån sätter servitrisen ändå ner en tallrik med små, torkade skorpioner framför mig. De kostar bara 5 dollar (28 kronor) styck, berättar hon, och undrar om jag inte borde prova en trots allt - "de är väldigt bra mot reumatism".

Den här gången kan jag tacka nej med doktorns hela kunskap i ryggen. Skorpioner är ju kraftfulla djur.

Knappast bra när man har för mycket yang, eller hur?

Fakta/ Imperial Herbal restaurant

Johan Furusjö

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN