Thailands övärld - en enkel match

1 av 2 | Foto: Varning för giftormar.
RESA

Regnet öste ned. Horisonten kunde vi knappt se i grådiset och ingenting - utom kungadyrkan och nöjeslivet på tingeltangelbarerna - var som det brukar vara i november på Phuket.

Men vi hade läst om de små öarna i nationalparken Tarutao i gränsvattnet mot Malaysia. Guideböckerna beskrev platser där man bor i eget tält och lagar mat på stormkök. Spännande båtfärder mellan öarna och snorkling i turkost vatten lockade.

Så vi bestämde oss för en öluffning. Fotografkollegan Stefan Mattsson tittade klentroget på en karta och undrade om det verkligen skulle gå att ta sig runt i övärlden.

Vi bokade lågprisflyg från Phuket till Hat Yai. Delade sedan minibuss med andra äventyrare från Hat Yai till piren i Pak Bara. Över till snabbåten till ön Koh Lipe.

Ett par timmar senare: en makalöst vacker strand med flera valmöjligheter - lyxbungalow med luftkonditionering, eget hus med fläkt i taket eller en bambuhydda för en femtiolapp per dygn. Det finns en räcka restauranger och äventyret in spe känns plötsligt som en avkopplande lyxtillvaro.

Vi blir varnade för giftormar när vi ger oss iväg på en vandring mot den andra sidan av ön. Några apor tjattrar från trädkronorna - men överröstas snart av svenska språket.

Hela familjer. Föräldralediga par som drar barnvagn. Backpackers som stannar till på en resa runt jorden. Och så Sven Pettersson, 64, och Siv Pettersson, 65, från Norrtälje.

- Vi har åkt runt i Thailand i perioder sedan flera år tillbaka. Det här är livet. Tänk, så dumma vi var. Vi slösade bort vår flyende ungdom på Kanarieöarna, sa Sven.

Han säger det på skämt - men med underliggande allvar.

Mitt in djungeln på Lipe springer vi på Watchari Kongin, en energisk tjej som tillsammans med vänner driver en resebyrå. Via satellit surfar hon på nätet och läser sin mejl. Hon introducerar oss för folkgruppen Chao ley, sjönomaderna, som bor i en egen by på Lipe och vi får höra synpunkter på de motsättningar mellan regeringssidans soldater och muslimska aktivister som finns i provinsen Satun som Lipe tillhör.

Utflykten lär oss framför allt hur lätt det är att göra något mer av en 14 dagars charterresa - i alla fall om du är i Thailand. Och vågar dig iväg.

Sture Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM