Superpopulärt med träningsresor

Av: 

Jenny Alexandersson

Träningsresor

Allt fler vill vara aktiva och uppleva saker när de reser. Att träna på semestern är populärt och fler och fler arrangörer lägger till träningsresor i sitt reseutbud.
– Alla kan åka på träningsresor, men det gäller att man väljer efter person och nivå, säger Mårten Nylén, hälsocoach och PT.

Trenden är tydlig. Att ligga raklång i en solstol på semestern räcker inte. Många av dagens resenärer vill ha spännande aktiviteter och träningsmöjligheter på sin resa. Enligt en SIFO-undersökning från resebyrån Ticket vill var femte resenär som har förändrat sitt resande under de senaste tre åren ha fler upplevelser och aktiviteter på resan.

Hälsocoachen och personlige tränaren Mårten Nylén har varit med på åtskilliga träningsresor under åren. En av fördelarna han ser med sådana resor är att man kan skräddarsy dem efter sina egna önskemål och delta i de träningspass man önskar.

Vill ha upplevelser

– Många vill uppleva mer under resan, oavsett om det är utflykter, träningsmöjligheter eller andra aktiviteter. Man är inte bara ute efter avkoppling utan vill komma hem påfylld med nya upplevelser och minnen, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

En av årets hetaste trender är vandringsresor. Men det finns många fler varianter – allt från surfing till löpning, yoga och multisport.

Det finns otaliga varianter på träningsresor både hos charterbolagen och hos reseföretag som är specialinriktade på träningsresor. Apollo erbjuder till exempel, Liveaboard, som är träningsresor på båt. Deltagarna bor ombord på en fullt utrustad båt under en vecka. På dagarna genomför man träningspass både på land och till havs. Det finns svenska instruktörer, kock och personal ombord.

Träning för unga och gamla

De flesta som åker på träningsresor är i åldersgruppen 18 till 30 år, men även många äldre resenärer bokar sådana här resor. En del företag arrangerar resor som riktar sig specifikt till en mer mogen målgrupp. Springtime har till exempel så kallade seniorresor till Spanien och Grekland.

Karin Holmberg reste till Kreta i våras för att vara med på en träningsresa som gick under namnet ”Träningsglädje för kropp och själ”. Där var de flesta deltagarna kvinnor i åldern 35 till 50 år, men det fanns även yngre och en del äldre med på resan.

Allt fler vill kombinera träning med sin semester.

Stor ökning

Apollo ser en stor efterfrågan på aktiva resor.

– Vi är i dag Sveriges största arrangör av tränings- och sportresor. 2017 tog våra fjorton träningshotell, Apollo Sports, emot 20 procent fler gäster jämfört med året innan. Även våra koncepthotell Apollo Mondo Selected och Family som också erbjuder bra träningsmöjligheter har det senaste året tagit emot 15 procent fler gäster. Med det sagt, aktiva semestrar är superhett och kurvan pekar uppåt, säger Clara Larsson pressansvarig på Apollo.

Att kombinera semestern med träning är inte bara för unga atleter som tränat i flera år. Tvärtom kan glada amatörer få ut mycket av en träningsresa. Mårten Nylén tipsar om att ta det lugnt i början av resan så att man inte går ut för hårt för att sedan inte orka vara med så mycket som man egentligen vill.

Flera generationer

– Många ensamma har upptäckt träningsformen men det är också mycket par, mor och dotter resenärer och kompisgäng som åker iväg på våra resor, säger Johanna Bouveng projektledare och tränare på Springtime, som är en stor arrangör av träningsresor.

Dessutom är träningsresor ett perfekt sätt att skaffa nya vänner, att träna tillsammans och dela måltider skapar ofta nya kontakter, ibland vänner för livet.

– Det viktigaste av allt är att ha kul, säger Mårten Nylén.

Vill du läsa mer om träningsresor? Läs alla våra artiklar om träningsresor här:

  • Löparresa - spring dig i form på semestern
  • Surfresa - surfa dig stressfri på din semester
  • Yogaresa - känn lugnet på resan med yoga
  • Aktiv semester - perfekt för kropp och själ
  • Mårten Nylén - PT:n ger sina tips för bästa möjliga träningsresa
  • Smart träning - övningarna som går att göra var som helst
Här hittar du alla våra reseguider!
Publisert:

LÄS VIDARE

Paketresor med buss - populärt bland pensionärer

ÄMNEN I ARTIKELN

Träningsresor

Mårten Nylén

Resa | Vandringsresor

MER OM RESA

Träningsresan som alla kan vara med på

Mårten Nylén: ”Träning är för alla”

Solresan förvandlas till en aktiv semester

Träningsresor ökar i popularitet - men få svenskar kommer iväg

Afrikas största sporthotell öppnar i Egypten

Det vill svenskarna lägga pengar på under semestern

Alla tänker på miljön – men få gör något

Spring dig i form på semesterresan

Därför väljer svenskarna bort chartern

Här är årets hälsotrender – mindre fokus på utsidan

Nu kan du fynda sista minuten-resor till medelhavet

Dåligt väder – då struntar svenskarna i flygskammen

Här är världsdelen som allt fler svenskar vill uppleva

Resejätten förutspår: Så reser vi år 2020

Här är vinterns mest populära all inclusive-hotell

Därför måste resebolagen anpassa sig 2020

Listan: Här är årets bästa familjehotell

Då är det billigast att boka årets resor

Mobilförbud på resan - snart är det premiär

Här är de största resetrenderna 2019

Så påverkas resebyråer av nya krav

Här är platserna där du får mest sol för pengarna

Här är Europas vackraste vandring

Vändningen: Snart kan det här landet bli svenskfavoriten