Som volontär förenar man nytta med nöje

Resa

Mikael, 21, fick en fulländad resa

Mikael Wiking tillsammans med barnen han träffade när han var volontär åt Svenska kyrkan på Sicilien.
Mikael Wiking tillsammans med barnen han träffade när han var volontär åt Svenska kyrkan på Sicilien.

Mikael Wiking, 21, ville se världen men samtidigt göra nytta. Som volontär i Italien fick han den fulländade resan.

Mikael Wiking har kristen bakgrund och valde därför att åka som volontär till Italien i Svenska kyrkans regi. Han fick de flesta kostnader, som flygresa och boende, betalda. Fickpengarna, cirka 2 000 kronor i månaden, skulle räcka till mat och andra utgifter.

– Det kan nog vara svårt att få det att gå runt ekonomiskt ibland. Om man vill se mer av landet än den ort man bor på så är det bra att ha lagt undan lite pengar innan man åker, säger Mikael.

Jobbade på Sicilien

Mikael tillbringade ett halvår på Sicilien mellan lumpen och studierna och arbetade hos en protestantisk organisation som bland annat driver en skola, ett hälsocenter och ett jordbruk.

Arbetsuppgifterna varierade. Han jobbade oftast som lärare i engelska, men gjorde också grovjobb som renovering av hus, målning och staketbygge.

– Man får så mycket tillbaka när man jobbar som volontär. Att lära barnen de första räkneorden på engelska och se hur glada de blir, det är stort.

Reste runt på ledig tid

Mikael passade också på att resa. Han besökte bland annat Rom, Neapel och Venedig.

– Det är perfekt att åka som volontär om man vill resa, se ett nytt land, lära sig ett nytt språk och en kultur men samtidigt göra nåt nyttigt. Man förenar verkligen nytta med nöje, säger Mikael.

I dag läser han sociologi på högskolan i Örebro men vill i framtiden jobba med internationellt biståndsarbete inom exempelvis Sida eller Röda korset.

Hanna Zakai (resa@aftonbladet.se)

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa