Han ska gå på alla Europas stränder

Tomas i samlartagen.
Tomas i samlartagen.

Han tänker tillbringa sina kommande 15 sommarsemestrar med att promenera på Europas alla sandstränder.

Hans namn: Strand, så klart!

Tomas Strand körde 599 mil på 20 dagar under sommarens strandjakt.
Tomas Strand körde 599 mil på 20 dagar under sommarens strandjakt.

Ett ögonblick...

...Tomas Strand, 43, du har hittills avverkat alla stränder i Nordnorge, norra Finland och Sverige - vilka blir det härnäst?

– Först planerar jag att bli klar med alla stränder i Sverige, Danmark och Norge. Sedan är tanken att fortsätta med stränderna runt Östersjön.

Hur många stränder avverkade du på senaste resan?

– 23. Jag har ju satt gränsen att stranden måste vara över två ­kilometer lång. Men det finns för få stränder i Norden som är så långa, så här har jag haft en kilometer som gräns.

Hur kom du på idén?

– Jag går mycket annars, 2-4 timmar per dag. Under en semester i Thailand funderade jag på vad jag skulle göra på sommaren då jag hyrt ut mitt hus på Fårö. Jag kan bli lite lat och slöa till mig när jag är på semester, jag ville vara mer aktiv och kombinera mina två intressen: köra nercabbat och gå på stränder. Ja, sen heter jag ju Strand i efternamn...

Vad har varit svårast?

– Det finns ingen förteckning över stränder i Europa, bara över badplatser. Jag har haft problem att hitta stränder, använt Google maps mycket. I Sverige är det kanske hyfsat lätt men som i Norge där det är så kallt bryr sig ingen riktigt om stränder.

Bästa stranden?

– I närheten av Berlevåg i Norge ligger en fjord som heter Sandfjorden, där ligger en fantastisk sandstrand som är helt avskild utan turister. En kilometer lång, 4-5 kilometer bred och långgrunt! Kallt förvisso, +6 grader. Men helt fantastisk!

Sämsta upplevelsen?

– Om man ska titta på länder så Finland. Alla mina fördomar om finnarna bekräftades, ingen ville släppa in en och ingen talade vare sig engelska eller svenska. Trist!

Inte för att låta skeptisk, men tror du på riktigt att du kommer att lyckas?

– Jag tror att chansen är 50 procent. Tanken är att jag ska göra det här varje sommar, och då kommer det ta tolv till femton år. Jag känner suget varje dag. Den här resan är bland det största jag varit med om!

Till sist, vart går ditt drömresmål?

– Drömmen är att vandra på världens längsta sandstrand, Praia Do Cassino i Brasilien som är drygt 25 mil lång.

Publisert: