Nya regler införs på populära öarna

Av: Karin Holmberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Nu införs nya regler på Thailands paradisöar.
Foto: Plattform/johner
Nu införs nya regler på Thailands paradisöar.

Nu är det slut på att ankra vid korallrev och promenera i vattnet på Thailands populära turistöar Koh Samui, Koh Tao och Koh Phangan. I sommar införs nya hårdare regler för att rädda miljön.

De är några av Thailands mest populära turistöar och lockar varje år miljontals turister. Mest populär av dem är Koh Samui som under 2016 hade hela 2,3 miljoner turister på besök. Men turisterna har inte bara varit bra för området de har också bidragit till en enorm miljöförstörelse på öarna och i vattnet runt omkring. Nu tar myndigheterna i med hårdhandskarna och inför i sommar en rad nya regler och begränsningar för att stoppa förstörelsen, det skriver Expressen.

Anledningen är, enligt Phuket News, att man vill skydda det marina ekosystemet. Enligt den ansvariga på området, departementschefen Jatuporn Burutphat, har det marina ekosystemet vid öarna nämligen skadats svårt, särskilt kring korallreven.

Införs i sommar

De nya reglerna införs i juli i år och handlar framförallt om hur man får bete sig kring stränderna och i vattnet. Alla aktiviteter som skadar det marina ekosystemet kommer att förbjudas. Det innebär bland annat att det blir förbjudet att ankra båtar vid korallreven, att fiska, att mata fiskar och andra marina djur och att promenera i vattnet.

Enligt Burutphat, ska de nya reglerna gälla i två år till att börja med men kan förlängas, skriver Phuket News.

Mycket sopor

Och det marina ekosystemet är inte det enda miljöproblemet som de utsatta öarna behöver hantera. De har även ett stort problem med avfall och sophanteringen. Trots den stora mängden av turister och de inkomster som turistnäringen inbringar så saknar öarna moderna regningsverk för avloppsvatten och hanteringen av avfall är i stort sett obefintlig. Bara på Koh samui, som är den ö som flest turister besöker, väntar 250 000 ton sopor på avhämtning.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA