Här är Europas bästa campingställen för tält

Här är Europas bästa campingställen - framför allt om du ska tälta.
Här är Europas bästa campingställen - framför allt om du ska tälta.

Tältet är en billig biljett till vilda och vackra ställen i Europa.
Här är tidningen The Guardians lista över de 20 bästa campingställena för tält med alltifrån svenska sjöar till grekiska stränder.

Le Clos du Lac, Provence, Frankrike

Miljö: Berg

Platser: 50

Aktiviteter: Fiske,bad

Det är beläget 1450 meter över havet och ligger vid utkanten av Écrins nationalpark. Enligt The Guardian så blir det inte mer instagramvänligt än så här med bergen precis utanför tältöppningen. Sjön Serre-Ponçon ligger en kort promenad bort, perfekt för bad och fiske. Den närliggande skogen Boscodon har en mängd vandringsleder.

På campingen finns en volleybollplan, lekplats och botanisk trädgård med nio arter av fjärilar. På natten är stjärnhimlen magnifik.

Det kostar 13 euro för två personer. Campeole.com.

Le Chant-hubou, Auvergne, Frankrike

Miljö: Landsbygd

Platser: 20

Aktiviteter: Bad, sagostund, djur

Det här är en liten men ändå rymliga camping på en enkel bondgård som har liten djurpark där man får klappa djuren. På sommaren finns det dagliga aktiviteter som att hjälpa till att plocka ägg, baka kakor, ansiktsmålning, åka traktor och sagostund runt lägerelden. Platsen är platt med en pool inklusive barnpool.

Det kostar från 8 euro och 5 euro per vuxen. Lechanthibou.com.

Camping La Pointe, Brittany, Frankrike

Miljö: Skog

Platser: 60

Aktiviteter: Fiske i närheten, vilda djur och natur

Fånga en av de här generösa platserna vid Aulnes stränder. Det finns lax i närliggande vattendrag där du kan fiska med tillstånd. Ägarna levererar bakverk varje morgon till ditt tält och uppmanar dig att sitta med ett glas vin och titta på vilda djur. Det finns både röda hjortar, ekorrar, hackspettar och ugglor. Men ta dig tid att utforska resten av Crozon-halvön.

Plats för två kostar från 15.50 euro, lapointesuperbecamping.com.

Ólde Kamp.
Ólde Kamp.

DÓlde Kamp, Ansen, Nederländerna

Miljö: Skog

Platser: 40

Aktiviteter: Utfodring av djur

På den här skogsplatsen kan man välja mellan en blandning av campingplatser där det även finns privata platser. Du kan få kaffe på kran, varmt bröd vid beställning, eldstäder, en utomhuspizzaugn och gratis wifi. Getter, åsnor, kycklingar och kaniner är dina grannar och barnen kan hjälpa till att mata dem tillsammans med bonden och få ett jordbruksdiplom.

Plats för två kostar från 19 euro, plaggenhut.nl

Landgoed de Barendonk.
Landgoed de Barendonk.

Landgoed de Barendonk, Beers, Nederländerna

Miljö: Skog

Platser: 30

Aktiviteter: Cykling, vandring och geocaching

På Barendonks fastighet är mjölkfarmen ett lapptäcke av gröna fält omgiven av en vallgrav. Även om det finns utrymmen för husbilar och husvagnar finns det ett område uteslutande för tält. Det finns också ett väderrum där du kan torka dina kläder, äta, sitta och planera din nästa dagstur med cykel. Cyklar finns att hyra på plats. Du kan även promenera och geocacha, på skattjakt med gps.

Plats för två från 13.20 euro, barendonk.nl

Camping de la Cascade, Coo, Belgien

Miljö: Flodstrand

Platser: 40

Aktiviteter: Vandring, cykling och paddling

Denna lilla campingplats ligger vid floden Ambléve i Ardennerna, ett område av skog och böljande kullar. Här kan campare fiska, bada, promenera, cykla och strosa genom ett lite bortglömt landskap med bilar på säkert avstånd. Efter att man lastat av bilarna får de stå parkerade. I närheten i byn Coo tumlar kaskader som tagna ur en saga. För att runda av dagen finns den berömda belgiska ölen. Campingen har 15 olika sorter att välja bland.

Från 9.75 euro per plats plus 2.80 euro per vuxen, camping-coo.be

Zur Mühle, Svarta skogen, Tyskland

Miljö: Skog

Platser: 30

Aktiviteter: Vandring, cykling

Det här området ska inte förväxlas med ett annat område med samma namn i Bavaria. Zur Mühle erbjuder trappavsatser på sluttningarna mellan skuggiga träd. Här är tyngdpunkten avkoppling. Det finns en fors för paddling och guidade promander och cykelvägar för de energiska. Du kan beställa färskt bröd och lite mat på plats.

Det kostar från 4 euro och ytterligare 4,90 euro för en vuxen, camping-kirnbach.se

Camping Mexico, Bregenz, Österrike

Miljö: Sjönära

Platser: 40

Aktiviteter: Cykling, vandring och bad

Det finns inte många campingplatser där du kan titta in i två andra länder från din tältöppning. Nära sjön Constance finns en vattenkälla som gränsar till Österrike, Tyskland och Schweiz. Här kan du simma efter en dags vandring eller utflykt. Det finns nämligen mycket att se. Du kan ta en cykeltur runt sjön så långt som du vågar och orkar. Sedan tar du bara det vanliga tåget tillbaka.

Från 7 euro plus 9,50 per vuxen, camping-mexico.at

Camping Lindenhof.
Camping Lindenhof.

Camping Lindenhof, Bern, Schweiz

Miljö: Sjönära

Platser: 50

Aktiviteter: Cykling och bad

Lindenhof ligger vid de vinranketäckta sluttningarna i Seeland bara ett stenkast från sjön Biel med utsikt över Jura-kullarna. Cykla längs med floder och vandra till närliggande Creux du Van. Det senare kallas schweiziska Grand Canyon. Eller promenera bara längs vinrankorna. Anläggningen är ekologisk och gården värms upp av solenergi och byggnaderna byggda av träd från den egna skogen. De säljer äpplen och körsbär från fruktträdgården.

Platser från 10,25 euro och ytterligare 7.70 euro per vuxen, camping-lindenhof.ch

Camping Val d’Or.
Camping Val d’Or.

Camping Val d’Or, Encherange, Luxemburg

Miljö: Landsbygd

Platser: 76

Aktiviteter: Paddling, cykling, gå stavgång

Val d’Or ligger på en himmelsk böjning av floden Clerve. Campingen har flera sociala platser för familjer med barn och flera privata områden med höga häckar. Det finns tre lekplatser, varav en har vattentema. Det finns mountainbikes för uthyrning, två vandringsleder som börjar direkt på platsen, en bar och gratis wifi.

Plats för två från 19 auro, valdor.lu

Camping Carso.
Camping Carso.

Camping Carso, Trieste, Italien

Miljö: Skogsmark

Platser: 20

Aktiviteter: Fruktplockning och bergsklättring

Har drivits av samma familj sedan 1932. Den här ekologiska frukt- och grönsaksgården är en blandning av fält och skog där camparna själva kan plocka sina egna grödor eller köpa varor som regionens viner och lokala honung. Det gröna tänket stannar inte där. Ägarna insisterar på att spara vatten och minimera avfall. För en riktigt eko-paus så stannar tåget bara ett par kilometer från Sistiana.

Plats för två från 10.50 euro, campingcorso.com

Camping Camino de Santiago, Burgos, Spanien

Miljö: Landsbygd

Platser: 40

Aktiviteter: Fågelskådning, cykling och pilgrimsspaning

Det här stället ligger en bra bit från pilgrimsvandringen till Santiago de Compestela och krav på blåsor och ryggsäckar. Faktum är att här ligger fokus på att ta det lugnt. Det levereras färskt bakverk från en restaurang på gården dagligen och ägarna gör vad de kan för att göra vistelsen himmelskt. Det finns ibland guidade turer med fågelskådning, området har 361 arter, pilgrimer att upptäcka och platser som är uppdelade med häckar för integritet.

Det kostar från 4,50 euro plus ytterligare 5 euro per vuxen, campingcamino.com

Campsite Port Massaluca.
Campsite Port Massaluca.

Campsite Port Massaluca, Katalonien, Spanien

Miljö: Sjönära

Platser: 10

Aktiviteter: Fiske, paddling, fågelskådning

Här är meckat för fågelskådning. Platsen ligger bara 200 kilometer från Barcelona men erbjuder en helt annan natur. Där floderna Matarraña och Ebro möts under dramatiska sandfärgade klippor kan man skåda fåglar i klipporna ovanför campingen. Om du är mer sugen på karp, aborre och havskatt så är du också i ditt rätta element eftersom det är en perfekt plats för fiske - även om det finns konkurrens från de lokala fiskekungarna häger, skarv och dopping.

Från 9,30 euro, camping-portmassaluca.es

Quinta dos Moinhos, Braga, Portugal

Miljö: Berg

Platser: 6

Aktiviteter: Upptäcktsfärder och cykling

Det finns bara sex platser men det finns bra mycket mer att erbjuda: bordstennis, boule, mountainbikes och kayak-paddling. Den närmaste byn Vila Nune är värt ett besök, speciellt på måndagar då det är marknad och lite längre bort finns Sierra de Cabreira som har vandringsleder. I närheten finns även naturparken Alvão och nationalparken Peneda-Gerês.

Plats från 8,50 euro plus ytterligare 4,75 euro per vuxen, quinta-dos-moinhos.com

Campsite Nature Ferie.
Campsite Nature Ferie.

Campsite Nature Ferie, Hals, Danmark

Miljö: Strand

Platser: 28

Aktiviteter: Cykling, kanot-paddling och bad

Om du trodde att de privata stränderna bara var tillför femstjärniga hotell, tänk igen. För 10 euro per natt får du tillgång till en exklusiv strandsträcka på den norra toppen av Danmark. Cykla med lånad cykel eller din egen på en rad olika cykelstigar.

Från 10 euro per vuxen, en.natuurvakantiedenemarken.nl

Genrebild.
Genrebild.

Fyrvapplingen Fiskecamp, Uppsala, Sverige

Miljö: Sjönära

Platser: 30

Aktiviteter: Cykling och bad

1,5 timmes bilresa från Stockholm finns den här rymliga campingplatsen med flera cykelvägar med ekarna runt hörnet. Läget vid sjön är perfekt för bad och fiske och betoningen ligger på att komma nära naturen. Om given av skog, där du kan plocka bär, erbjuder varje plats utrymme och lugn, och det finns en gemensam grillplats.

Camp Vala, Mokalo, Kroatien

Miljö: Strand

Platser: 15

Aktiviteter: Bad

Nära ön Korčula ligger den här smala kustlinjen med en camping som kombinerar hav, berg och skog. Sprid över campingplatsen finns tall och olivträd som ger skugga i lunchvärmen. Den ligger också ett stenkast från en stenstrand där badare kan se rockor, krabbor, havsaborrar och sjöstjärnor. Det finns en pizzeria och en strandbar, båda med rimliga priser.

Plats från 6 euro plus ytterligare 6.50 euro per vuxen, vala-matkovic.com

Camp Liza, Bovec, Slovenia

Miljö: Flodstrand

Platser: 80

Aktiviteter: Kanot-paddling, cykling och forsränning

Problemet med många andra idylliska campingplatser är att de stora husvagnarna eller husbilarna parkerar brevid ditt blygsamma tält. På Camp Liza är bjässarna tillåtna men det finns en speciell zon där inga fordon är tillåtna, bara tält - och det ligger precis vid utkanten av floden Koritnica. Det finns mycket att göra på platsen: ta del av vandringsleden Alpe Adria, cykla eller testa forsränning.

Från 9.50 euro per vuxen, camp-liza.com

Camp 9 Nature Campground.
Camp 9 Nature Campground.

Camp 9 Nature Campground, Silesia, Polen

Miljö: Flodstrand

Platser: 15

Aktiviteter: Upptäcksfärder och cykling

Nära staden Tarnowskie Góry är attraktionen av den här lilla campingplatsen inte bara stillheten och tystnaden som floderna erbjuder utan också närheten till flera andra länder. Det ligger nära gränsen till Slovakien med Tatrabergen att utforska, Tjeckien och västra Ukraina. För krigsentusiaster finns det bunkerturer i närheten, för den sportiga finns cykelturer direkt från ditt tält och för dem som inte vill göra någonting alls kan du bara stanna där du är.

Från 3 euro per plats plus ytterligare 4 euro per vuxen, camp9.x-active.com

Tartaruga Camping.
Tartaruga Camping.

Tartaruga Camping, Zakynthos, Grekland

Miljö: Strand

Platser: 150

Aktiviteter: Sköldpaddeskådning och snorkling

Platsen är drömlik, en campingplats som ligger på en terass bland olivlundar med 700 olivträd, med utsikt över Lagana bukten precis från din tältduk. Du kan snorkla med skogssköldpaddor som besöker den närliggande stranden, äta i den lilla restaurangen där ägaren har hämtat ingredienser samma dag från lokala fiskare och somna till ljudet av cikader. Nyp dig själv, den här platsen finns på riktigt.

Plats från 3.40 euro och plus 5 euro ytterligare per vuxen, tartaruga-camping.com

Källa: The Guardian

Publisert:

LÄS VIDARE