Res med handbagage – spara hundralappar

Experten: ”Så ska du packa”

Av: 

Mikaela Somnell

Resor

Mat, dryck och sittplats på flygningar är numera en lyx som du betalar extra för – liksom incheckat bagage.

Det finns mycket pengar att spara in på att bara resa med handbagage.

Här berättar experten hur du packar smartast.

Många irriterade resenärer riktade skarp kritik mot Tui när de under 2018 började ta betalt för incheckat bagage.

Tui förklarade att bagageavgiften numera har blivit en industristandard och att resenärer bara ska betala för de tjänster de faktiskt använder.

Hos många flygbolag kostar det flera hundralappar att checka in bagage – alltså har du mycket pengar att spara genom att bara välja handbagage.

Reseredaktören Johan Gunnarsson packar alltid lätt i en mjuk resväska. Hopfällbar tandborste och reseförpackningar är ett tips.
Reseredaktören Johan Gunnarsson packar alltid lätt i en mjuk resväska. Hopfällbar tandborste och reseförpackningar är ett tips.

Packa inte för eventualiteter

Aftonbladets reseredaktör Johan Gunnarsson checkar aldrig in en enda väska, för att spara både tid och pengar.

När han packar lägger han allt platt i väskan och låter plaggen ta upp så stor yta som möjligt så att traven inte blir så hög.

Nyckeln till att lyckas med en lätt packning är enligt Johan att inte tänka på eventualiteter.

Undvik överflöd

– Varför ska man packa regnkläder om man ska på en storstadsweekend? Om det börjar regna går man ändå in på ett kafé, museum eller liknande. Ska man nödvändigtvis ha med sig ett regnplagg kan man ta med en tunn plastponcho.

Johan packar efter principen ”en t-shirt och ett par underkläder per dag”. Utöver det har han med sig ett par finskjortor, hopfällbar resetandborste och minitandkrämstub som räcker för 14 borstningar. Det paret byxor och skor han vill använda på resan flyger han i.

När det kommer till val av väska förespråkar han mjuka och töjbara modeller.

Johan Gunnarsson på resande fot med sin älsklingsväska.

Satsa på mjuk väska

– Yttermåtten på den väskan jag alltid använder är större än vad tillexempel Ryanair tillåter. Eftersom jag inte packar den full så kan jag ändå få ner den i stålställningen som visar måtten.

Nackdelen med mjuka väskor är att ömtåliga saker inte får lika bra skydd, men planerar du att ta med dig vin- eller spritflaskor hem fungerar det ändå inte som handbagage.

Det mjukaste packhöljet Johan har rest med är en plastpåse från Systembolaget.

Låt barnen ta handbagage

– Vi hade en packningstävling när vi skulle till Kanarieöarna, då vann jag överlägset. Jag rullade ihop kallingar, strumpor, fyra t-shirts och badbrallorna. Det var lite extremt, men det funkade.

Reser du med barn är Johans rekommendation att även låta ungarna ta med varsitt handbagage.

– Det är däremot lite svårare när barnen är mindre och det behövs bilbarnstol och massor med blöjor. Då kan man checka in en väska för de sakerna och ta resten i kabinen.

Flygbolagens handbagageregler

De flesta flygbolagen rättar sig efter internationell standard, men måtten och vikten kan skilja sig något mellan bolagen.

SAS

Freja Annamatz, pressansvarig på SAS, förklarar att skrymmande, för många och för tunga handbagage är en säkerhetsfråga som kan ge upphov till förseningar ifall de behöver lyftas ut ur kabinen och in i lastutrymmet.

SAS tillåter ett handbagage som får vara max 55 x 40 x 23 centimeter stort och väga högst åtta kilo. Utöver det får du ta med dig ett ”personligt föremål”, som en handväska eller datorväska.

Reser du i SAS business- eller plusklasser i USA eller Asien tillåts två handbagage.

Enligt Freja Annamatz finns det inga planer på förändringar av de nuvarande reglerna.

Måtten som gäller på handbagage hos SAS (och många andra bolag).

Norwegian

Andreas Hjørnholm, pressansvarig på Norwegian, säger att deras regler har varit desamma i flera år och att de inte heller har några planer på att ändra dem.

Här får du ta med en väska som, precis som hos SAS, får vara max 55 x 40 x 23 centimeter stor och tillsammans med ett mindre personligt föremål väga högst 10 kilo. Det personliga föremålet får inte överskrida måttet 25 x 33 x 20.

Reser du i premium flex-klassen gäller samma mått men packningen får väga upp till 15 kilo.

Handbagage ingår inte i biljettpriset för spädbarn (0–2 år).

Ryanair

Det enda som ingår i samtliga Ryanairbiljetter är den personliga ”lilla väskan” som ska vara max 25 x 20 x 40 centimeter och få plats under sätet framför dig.

Vill du ha med dig ett vanligt handbagage eller kabinväska får du betala en kostnad på cirka 100 kronor. Det får vara max 55 x 20 x 40 centimeter och väga högst 10 kilo.

Publisert:

LÄS VIDARE

Stoppades från att flyga – tvingas låna till hyran

ÄMNEN I ARTIKELN

Resor