Skynda dig till Rom – snart blir det dyrare

RESA

Ny skatt för turister 1 januari

Gillar du att resa till Rom?

I så fall får du räkna med att betala extra nästa år.

Tre eller två euro dyrare per hotellnatt blir det från och med 1 januari 2011.

Den extra turistskatten, ”Contributo di Soggiorno” som den heter, har redan väckt stort rabalder.

ETOA, European Tour Operators Association, har protesterat och bland annat uttryckt farhågor över hur skatten ska drivas in.

ETOA vände sig till Roms stadsfullmäktige men fick då bara följande svar: ”För att Rom inte ska behöva beskatta romarna så har vi beslutat att beskatta turisterna”.

Barn under två bor gratis

Planen för den nya turistskatten är att den ska hamna på hotellnotan. Tre euro extra per övernattning om man väljer att bo fem- eller fyrstjärnigt, två euro dyrare om man väljer andra boendeformer. Gränsen är satt till tio övernattningar, sedan blir Rom-boendet ”gratis”.

De enda undantagen görs för barn under två år och vandrarhem för ungdomar.

De turister som inte känner till den nya skatten kommer att skriftligen upplysas vid ankomst och på en rad olika språk.

För hotellen gäller att de driver in extrabetalningen med start 1 januari 2011 men sedan inte behöver redovisa förrän i juli.

Indrivning i förskott

Alessandro Vannini, president i Roms turismkommission, medger att de första månaderna kan bli ”kaotiska”.

I England har resebolag uppmanats att driva in skatten i förväg av sina resenärer men även det protesterar ETOA emot. I ett pressmeddelande heter det från organisationen: ”Det här är ju som att sitta ombord på ett plan och sedan få betala extra för att få kliva av”.

Arga resenärer har också gett sig in i debatten. Ett inlägg från David Tarsh under rubriken ”Vilken arrogans!” har fått många sympatisörer.

Kan avgöras i domstol

”Kanske förklaras den här attityden av att det enda av värde att se i Rom är ruiner och gamla byggnader – kanske konstruerade under en era när stans regering ville ge besökare en fantastisk upplevelse i stället för att skinna dem”.

Sista ordet när det gäller den nya turistskatten är heller inte sagt. Påbudet kan fortfarande utmanas i någon lokal domstol.

Annars träder skatten i kraft den 1 januari.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Ladda ner guide!

Läs mer och ladda ner resguide till Rom

ARTIKELN HANDLAR OM

Resa | Rom