Klassiska fartyget svenskarna älskar

Av: 

Anders Hedberg

Kryssningar

Omodern, trång – men ack så älskad.

Sedan premiären för nästan 40 år sedan har uppskattningsvis uppemot 100 000 svenskar kryssat med m/s Funchal från Göteborg.

Följ med ombord på fartyget som har 99 procent nöjda gäster.

Funchal är något så ovanligt som ett riktigt kryssningsfartyg med svensk touch. Under delar av sommaren har fartyget Göteborg som hemmahamn och kryssar därifrån till i första hand de norska fjordarna, Spetsbergen och Skottland. Ombord finns då svenska kryssningsvärdar, orkestrar och underhållare, en trygghet för många resenärer.

Fartyget byggdes redan 1961 åt Portugals dåvarande president inför ett statsbesök i Brasilien. 1976 kom det första gången till Göteborg och med några få avbrott har fartyget sedan dess varje sommar återvänt dit.

Fick inte lämna hamnen

Efter ett struligt ägarbyte för ett par år sedan och en renovering som drog ut på tiden gjorde fartyget comeback i Sverige i fjol.

Men nypremiären gick inget vidare. Först blev fartyget försenat från varvet i Portugal – sedan fick det inte lämna hamnen i Göteborg då Transportstyrelsens inspektörer avslöjade en rad brister ombord.

De första kryssningarna fick ställas in och snopna gäster återvända hem.

– Men en del valde faktiskt att stanna kvar ombord hela veckan ändå och passa på att turista lite i Göteborg, säger Katarina Paulson på resebyrån Latitude travel, som i alla år sålt kryssningar med m/s Funchal.

Återvänder gärna

Funchal är ett litet fartyg jämfört med många av dagens jättar. Å andra sidan tar fartyget bara max 425 gäster.

– Vi har väldigt många återvändande gäster. Det finns de som åkt 10-20 gånger, säger Jan Hygrell, kryssningschef ombord.

– När vi efter en fjordkryssning nyligen frågade våra gäster om de kunde tänka sig att kryssa med Funchal igen svarade 98,9 procent att de ville göra det.

Skillnaden mellan Funchal och moderna kryssningsfartyg märks framförallt på hyttstandarden. Den är betydligt lägre här, hytterna är ganska trånga och det finns inga med balkong. Utbudet av restauranger, barer och andra faciliteter begränsas självklart också av fartygets storlek.

Men Funchal har karaktär och bjuder på äkta retro-känsla.

Den sista av sommarens kryssningar från Göteborg går redan i början av juli, 21 dagar till Spetsbergen. Men fartyget återvänder till Sverige nästa år igen, även om kryssningsprogrammet då inte är spikat än.

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kryssningar