"Jag blev lurad på resan"

avJohan Söderlund

Ingen lyxkryss för Karin Hübinette

Karin Hübinette är programledare för Agenda.

Starkaste resminnet?

– Det var när jag och en kompis luffade i Syd- och Centralamerika när jag var 23 år. De länder jag gillade bäst och som kändes tryggast var Honduras, Costa Rica och Mexiko.

Värsta resminnet?

– Det var under resan i Centralamerika. Vi hade blivit varnade för att göra ”affärer med kaffe” och bli lurade på pengar. Men så träffade vi en kille som kunde lite svenska, det ingav förtroende. Han erbjöd oss jobb på en lyxkryssare med bra betalt. Sedan erbjöds vi att ta med oss kaffe och sälja till hovmästaren ombord. Under tiden han organiserade allt betalade vi honom 20 dollar hit och 30 dollar dit under ett par dagar. Det slutade med att vi skulle ha ett möte med honom på ett hotell, men han dök aldrig upp.

Första resminnet?

– Jag och min pappa åkte motorcykelsemester i England, Skottland, Irland och Frankrike när jag var 10 år. Man tänkte inte så mycket på säkerheten då. Jag hade gummistövlar och hjälm hade jag mest för att hålla värmen.

Favoritstad?

– New York! Jag ett tips av en kompis om en liten kubansk sylta. Det var ett sådant ställe där man dricker margherita till maten. Det var fantastiskt. Så ett tips är att dammsuga sina kontakter innan man reser till ett nytt ställe.

Varning?

– Jag tycker det är jobbigt att behöva kommunicera hemåt. Det kan lätt bli en stress med Skype och liknande.

Reser aldrig utan?

– Resebrandvarnare. Det är en enkel livförsäkring och den är inte större än en tjock iPod.

Drömresa?

– Sydafrika! Men precis som Sydamerika så finns där både fattigdom och välstånd. Man ser hur otroligt mycket bättre vi har det. Det väcker dubbla känslor.