Här ligger Sveriges högst belägna hus

RESA

Sveriges högst belägna byggnad är invigd.
Ett säkerhetsstuga på 2 040 meters höjd mellan Kebnekaises nord- och sydtopp.
Här kan du söka skydd vid behov.

Foto: MATTI RAPILA ANDERSSON
Sveriges högst belägna byggnad är ett säkerhetsstuga på 2 040 meters höjd på Kebnekaise.

Kebnekaise nya säkerhetsstuga, är belägen på platån nedanför sydtoppen. Den har byggts på 2 040 meters höjd, lite högre än den tidigare. Specialritad i pentagonform där väggar och tak lutar utåt för att förhindra att snön driver igen. Det innebär också att rummet snabbt värms upp av till exempel kroppsvärme eller ett spritkök.

”Skönt att veta”

Bygget är ett samarbete mellan Svenska Turistföreningen (STF), Naturvårdsverket och Naturkompaniet.

– Det här är jättebra, vi är beroende av en fungerande säkerhetsstuga. Det är en trygghetsfaktor. För dem som bestiger toppen är det skönt att veta att det finns någonstans att söka skydd vid hårt väder, säger Magnus Ling, generalsekreterare, Svenska Turistföreningen i ett pressmeddelande.

Sydtoppen är en glaciärtopp till skillnad från nordtoppen som är en bergstopp. Inom ett par år räknar man med att nordtoppen kommer vara Sveriges högsta punkt och den som flest besökare vill bestiga. Därför har man byggt säkerhetsstugan så nära kammen mellan de två topparna som möjligt.

7 000 på toppen

Sedan 1960-talet har det funnits säkerhetsstugor, för fjällvandrare att söka skydd i, på Kebnekaise. Stugorna har dock förfallit och delar av inredningen har använts för att elda med. I fjol besteg, i runda tal, 7 000 personer Kebnekaise – de flesta sommartid.

ARTIKELN HANDLAR OM