Satsningen: Gratis museibesök om du cyklar eller går

Publicerad:
Uppdaterad:
I Wien vill man minska utsläppen med ett belöningssystem.
Foto: giorgiogalano/iStockphoto
I Wien vill man minska utsläppen med ett belöningssystem.

Miljöfrågor

Österrikes huvudstad Wien ska införa ett nytt system för att minska koldioxidutsläpp.

Med en ny app ska människor mäta hur mycket utsläpp de sparar genom att gå eller cykla i stället för att köra bil.

De minskade utsläppen ska sedan belönas – med museibesök.

I Wien kan det snart löna sig extra mycket att byta ut bilen mot cykeln. Från 26 februari ska ett nytt system testas där människor belönas med gratis museibesök om de minskar sina koldioxidutsläpp.

Hur mycket utsläppen minskas mäts med hjälp av en ny app enligt Travelandleisure, som även Allt om resor har skrivit om.

Den nya appen mäter människors rörelser och bedömer om personen cyklar, går, åker bil eller liknande. Personen måste minska sina utsläpp med 20 kilo för att få en kulturkupong som sedan kan omvandlas till ett gratis besök på ett museum. Det finns inget maxantal gratis kulturkuponger som en person kan få, men det gäller att använda dem för du kan inte ha fler än fem åt gången.

Hittills är Wien Museum, Kunsthalle Wien, Volkstheater och Wiener Konzerthaus med i satsningen, och fler museer har uttryckt en vilja om att vara med i projektet.

Satsningen börjar som ett test med 1 000 deltagare. Om det visar sig fungera bra kan projektet bli permanent. Enligt myndigheter i staden är det även möjligt att systemet med kulturkuponger kan utvidgas till annat än miljöfrågor. Exempelvis kan även volontärarbete belönas med kuponger i framtiden.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA