Mallorcas stränder kan spolas bort
Klimatförändringar höjer vattennivån i Medelhavet
Uppdaterad:
Klimatförändringarna
Klimatexperter varnar för stigande havsnivåer i Medelhavet. Om inget görs kan hälften av Mallorcas stränder vara borta om 80 år.
Dessutom kan flera kulturarv vid Medelhavet förstöras.
Mallorcas vackra stränder lockar miljontals turister varje år. Men den stigande havsvattennivån är ett allvarligt hot mot stränderna. Om ingenting görs kan havet sluka över hälften av strandytan på ön innan nästa sekelskifte, skriver Expressen.
Doktor Gabriel Jordà är en spansk forskare som är specialiserad på havsnivåer, Medelhavet och klimatförändringar. Han menar att klimatförändringarna har gjort att processen med stigande vattennivåer är oåterkallelig, men frågan är hur mycket land som vattnet kommer att sluka.
Kan höjas en halvmeter
Just nu höjs havsvattennivån med 3 mm per år kring Medelhavet. Men den processen kan antingen snabbas på eller saktas ner beroende på vad som händer i världen. Om all världens utsläpp minskar kan havsnivån stanna på mellan 45 och 50 centimeter.
I november förra året kom en ny forskningsrapport. Den visar att ett stort antal byggnader och arkeologiska lämningar kring Medelhavet som finns med på Unescos världsarvslista hotas av höjda havsvattennivåer.
Världsarv kan försvinna
– 37 av Unescos 49 kustnära världsarv runt Medelhavet riskerar att drabbas av översvämningar, säger forskaren Lena Reimann till Sveriges Radio.
Venedig har haft stora problem med höjd havsvattennivå i många år. Valletta på Malta och Korfus gamla stad är också hotade. Splits gamla kejsarpalats från romartiden är hotat.
– Havet har samma nivå som golvet här och om brunnarna och pumparna inte fanns skulle vattnet täcka golvet, säger arkitekten Katja Marasovic till Sveriges Radio.
Fler världsarv under hot
Frihetsgudinnan, New York, USA
Venedig, Italien
Sagarmatha nationalpark, Nepal
Stonehenge, Storbritannien
Rapa Nui nationalpark, Påskön, Chile
Vadehavet/ Waddensee, kustområden i Danmark/Tyskland
Hamnen i Cartagena, Colombia
Stora moskén i Djenné, Mali
Ilulissat nationalpark, Grönland, Danmark
Shiretoko nationalpark, Hokkaido, Japan
Hoi An, flodhamn i Vietnam
Komodo nationalpark, Indonesien
Yellowstone nationalpark, USA
Bwindis ogenomträngliga skog, Uganda
Ruinerna i Kwilwa Kisiwani och Songo Mnara, Tanzania
Kaps floraregion, Sydafrika
Malawisjön, Malawi
Vadi Qadisha, utgrävningsområde i Libanon
Huascaráns nationalpark, Peru
Wadi Rum, ökenstad i Jordanien
Galapagosöarna, Equador
Källa: Unesco-rapporten ”World Heritage and tourism in a changing climate”.