Albanien öppnas för svensk charter

Den före detta diktaturstaten lockar turister med 290 soldagar om året

saranda. I nära 50 år gjorde den kommunistiske diktatorn Enver Hoxha allt för att hålla västerlänningar borta från landet. Nu kommer de i alla fall.

Nästa sommar blir Albanien nytt chartermål för svenskarna.

Hittills har det mest varit nyfikna resenärer på Korfu som åkt på dagsutflykt till detta mytomspunna land. Nu ska de stanna kvar. Fritidsresors kombination är tre dagar i den albanska badorten Saranda och fyra dagar på den grekiska ön.

- Man får ett litet smakprov av ett nytt land som öppnat sig först de senaste åren, säger Marie Malmros, Fritidsresor.

För det är bara ett litet hörn av landet vi får se. För tre år sedan bestämde sig landet för att på allvar satsa på turismen. Många hemvändande albaner investerar i hotell, och Saranda, tvärs över sundet från Korfu, är en gigantisk byggarbetplats. Här finns inte så mycket mer att göra än att strosa på strandpromenaden à la Cannes, ta båten till någon av de orörda stränderna eller äta fisk på någon av alla restauranger i hamnen.

Okänd mark

Albaniens största attraktion är känslan av att befinna sig på okänd mark, men eftersom den snart försvinner bör man åka till de arkeologiska utgrävningarna i Butrint och staden Gjirokastra som med sin vackra arkitektur är diktatorn Hoxhas födelsestad.

En annan, lite oväntad attraktion är resterna av landets militära strategi. På 70-talet byggde diktatorn Hoxha 300 000 bunkrar för att skydda sig mot alla kapitalistiska stater. Anfallet kom aldrig och nu är det istället turister som kommer - beväpnade med pocketkameror. De grå betongsvamparna sticker upp nästan överallt, ibland så tätt som med fem meters mellanrum.

Lockar med sol

290 soldagar om året, vacker natur och albanerna själva är fler skäl att åka hit.

- Albanerna är väldigt hjälpsamma och trevliga, vi har ju varit instängda så länge, säger guiden Adi Myftari, 24, som fick träna med gasmask i skolan som barn, och liksom många andra har flera jobb för att få ekonomin att gå ihop.

Albanien är Europas fattigaste land näst efter Moldavien och turisternas pengar är mer än välkomna. Men fattigdomen märks inte på de ställen som turisterna får se.

2001 hade Albanien 74 043 turister medan enbart Korfu tog emot 3,3 miljoner. Fritidsresor hoppas nu locka 40-50 gäster i veckan till Albanien, lika många som nappar på dagsutflykten.

Åsa Erlandson

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN