Annika och Tobias bilade med barnen på Balkan

Annika och Tobias tog med barnen på en roadtrip genom Balkan. Till höger en vy över Dubrovnik.
Annika och Tobias tog med barnen på en roadtrip genom Balkan. Till höger en vy över Dubrovnik.

Arton dagar i en bil med tre barn och en äkta hälft kan låta som en tuff resa för många. Men för familjen Myhre blev bilsemestern genom Balkan en sommar de alltid kommer att minnas.
– Vi gjorde saker både för barnen och för oss själva, säger Annika.

Fantastiska vattenfall, idylliska små städer, klippiga berg och salta hav. Att bila genom Balkan är för det mesta som att resa genom ett fantastiskt sagolandskap. Det är känslan man får när man ser resebloggaren och poddaren Annika Myhres vackra bilder från sommarens resa.

Varje år semestrar hon och hennes man Tobias och de tre barnen Sebastian, 9, Julia, 7 och Nelly 3 år, tillsammans med ett annat par med barn. Efter en veckas gemensam semester i Istrien i hyrd villa med pool bestämde sig Annika och Tobias för att ta med barnen på en roadtrip söderut utmed Balkankusten. De bilade 200 mil från Piran i Slovenien i norr till Kotor i Montenegro i söder med start och slut i Zagreb.

Barnen är vana resenärer

– Vi har bilat mycket med barnen tidigare och bestämde oss för att vara spontana och inte boka boende i förväg. Vi visste att vi ville ner till Montenegro och att vi var tvungna att lämna tillbaka hyrbilen i Zagreb. Förutom det var vi fria att göra som vi ville varje dag, säger Annika.

Hon, Tobias och barnen gjorde research tillsammans och både vuxna och barn fick önska vad de helst ville göra. Sebastian, Julia och Nelly ville gärna besöka ett vattenland. Annika och Tobias ville gärna se staden Kotor i Montenegro och nationalparken Plitvice som ligger ungefär mittemellan Zagreb och kuststaden Zadar i Kroatien. Familjen ville även göra ett stopp vid Zlatni rat, en strand med en ikonisk landtunga ut i vattnet på ön Brac.

Sebastian promenerar i nationalparken Plitvice i Kroatien.
Sebastian promenerar i nationalparken Plitvice i Kroatien.

– Vår vandring i Plitvice var härlig. Sjöarna och vattenfallen var som i en sagovärld. Vi kom sent på en eftermiddag då det inte var så mycket folk. Det var så fantastiskt att jag var tvungen att gå upp tidigt nästa dag, jag tror redan vid fyra fem på morgonen, och göra en extra vandring innan de andra vaknade, säger Tobias.

Barnen gillade vattenlandet

Annika håller med om att nationalparken med sina sexton sjöar och sammanlänkande vattenfall var fantastiskt. Men hon vill även räkna in staden Kotor och den vackra utsikten från bergen ner mot staden som en stor favorit.

Barnen älskade vattenlandet i Budva i Montenegro allra mest och Annika betonar vikten av att både föräldrar och barn ska känna att de får ut något av semestern.

Familjen delade upp resan i tre etapper. Den första etappen var den lugna vistelsen i ett hyrt hus i Istrien i Kroatien tillsammans med vännerna. När den andra familjen flög hem fortsatte resan in i etapp två som var bilsemester och äventyr utmed kusten. Etapp tre var avkoppling i Montenegro.

Fina vägar

Montenegro har ett lugnare tempo och är inte lika turistigt som till exempel Kroatien. Vi hade bokat en natt, men bestämde oss för att stanna i fem dagar, berättar Annika.

Utsikten vid Kotor Observation Platform på Mount Lovcen är fantastiskt. Familjen Myhre såg solen gå ner över Kotor.
Utsikten vid Kotor Observation Platform på Mount Lovcen är fantastiskt. Familjen Myhre såg solen gå ner över Kotor.

De bodde i Dobrota som ligger tre kilometer utanför Kotor. Både Annika och Tobias rekommenderar ett besök vid Kotor Observation Platform på Mount Lovcen. Det tar en timme att köra upp med bil på slingriga vägar, men det är det värt, utsikten över staden och havet är magisk när solen går ner.

Vägarna i Kroatien är fina och säkra. Utmed kuststreckan är det heldragen linje vilket förstärkte den trygga känslan. I Bosnien var vägnätet lite sämre.

– De har inte haft samma möjlighet att bygga upp sina vägar efter kriget, konstaterar Tobias som är den som har suttit bakom ratten under hela resan.

När det gäller säkerheten konstaterar både Annika och Tobias att de kände sig lika trygga som hemma i Sverige. De var såklart noga med att alltid bära med sig dator och kameror till och med på stranden, men annars gjorde de inga speciella arrangemang.

Värmen kan bli ett problem

Ett av Annikas viktigaste råd är att undvika den värsta hettan mitt på dagen.

– I Bosnien-Hercegovina var det upp mot 40 grader och det var för varmt för hela familjen. Jag ville gärna se Mostar-bron, men det var knappt vi mäktade med att vara där. Det hade varit bättre att komma dit senare på kvällen i svalkan.

Tobias med barnen Julia, Nelly och Sebastian pustar ut i värmen i Mostar i Bosnien-Hercegovina.
Tobias med barnen Julia, Nelly och Sebastian pustar ut i värmen i Mostar i Bosnien-Hercegovina.

– Men minns ni killen som hoppade från bron?!

Julia berättar om ett fint minne där en ung man lovade att hoppa från den höga bron om han fick en peng. Det är något som lokalbefolkningen har gjort i många år, för 25 euro hoppar de ner i det 15-gradiga vattnet.

Fler resor på gång

Resan blev ett härligt minne för familjen och Annika beskriver känslan när de kom hem som ”Vi är ett team!”.

Nästa semesterresa går till Schweiz och familjen kommer även att tillbringa tre månader i Thailand nästa år. De har tidigare bott i Thailand i två omgångar och då fick Sebastian gå i svensk skola på plats.

– Det var jättekul och jag lärde känna flera kompisar som jag lekte med. Skolan var jättebra och vi gjorde många utflykter och lärarna var jättesnälla.

Familjen Myhre

 • Annika, 38, Tobias, 44, Sebastian, 9, Julia, 7 och Nelly 3 år.
 • Yrke: Annika är jurist, resebloggare och har den populära Att resa-podden. tillsammans med Lisa Fahlåker. Tobias driver eget företag och hjälper idrottsklubbar att tjäna pengar.
 • Bor: Nynäshamn.

Familjen Myhres resrutt

 • En veckas semester i hyrt hus i Istrien, Kroatien. Dagsutflykter till bland annat kuststäderna Rabac och Rovinj och Piran i Slovenien.
 • Roadtrip med start i Kroatien med stop i bland annat Romin, Dubrovnik, Plitvice nationalpark. Vidare mot Split och ön Brac.
 • Dagstur till Bosnien och Herzegovina och staden Mostar med den kända Mostarbron, Stari Most.
 • Några dagars vistelse nära Kotor i Montenegro med utflykter till Perast och Budva där det fanns ett vattenland som barnen älskade.

Budget

 • Flygbiljetter: 6000 för hela familjen tur och retur Arlanda – Zagreb, direktflyg med Norwegian (vi hade samlat Norwegian-poäng, så flyget blev typ gratis för oss i slutändan)
 • Boende: totalt 12 600 för 18 dagar (dyrast 1140 kr för en natt, billigast 300 kr)
 • Hyrbil och bensin: cirka 9 000 kr (inklusive 900 kr för att köra över gränserna)
 • Mat och nöjen: Cirka 800 kr/dag, totalt 14 400 kr. (Dyraste nöjet var badlandet i Budva, 800 kr för hela familjen. Vissa dagar lagade vi all mat hemma och gjorde knappt av med 300 kr totalt.)
 • Total prislapp: 42 000 kr.
Annika Myhre reser ofta med hela familjen. Hon är resebloggare och driver podden Att resa tillsammans med Lisa Fahlåker. Lilla Nelly, 3 år, showar framför kameran hemma i Nynäshamn.
Annika Myhre reser ofta med hela familjen. Hon är resebloggare och driver podden Att resa tillsammans med Lisa Fahlåker. Lilla Nelly, 3 år, showar framför kameran hemma i Nynäshamn.

Annikas tips för att resa med barn

 • Ha inte för höga förväntningar när du reser med barn, räkna med att allt kan hända!
 • Prata med barnen innan resan och låt dem får vara med vid planeringen. Visa på en karta vart ni ska åka, även små barn förstår mer än vad man tror.
 • Gör saker för barnens skull – men inte bara. Anpassa resan så att alla i familjen får ut något av den.
 • Besök stränder och sevärdheter tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. Då är det mindre folk och inte så varmt.
 • Res gärna före eller efter högsäsong. Vi bilade genom Balkan i juni direkt efter skolavslutningen. I juli och augusti är det nästan för varmt.
 • Man behöver mindre packning än man tror, barnen använder oftast samma favoritkläder, huvudsaken är att det finns t-shirts, shorts och bra skor om man ska till varmare länder. Och så en varm tröja till kvällen och en jacka som är både vind- och vattentät.
 • Vi checkar alltid in bilbarnstolar. Det kan tyckas vara lite meckigt, men det är dyrt att hyra på plats och vi är noga med säkerheten.
 • Om man har barn som lätt mår illa i bilen är det bra att undvika Ipad och istället fokusera på vägen. Lek lekar i stil med ”hur många gula bilar ser du”.
 • Om man ska köra längre sträckor kan det vara bra att köra på natten. Ta på pyjamas och borsta tänderna på barnen så kan de sova sig igenom bilturen.
 • Det kan bli ganska mycket packning på en roadtrip, men se alltid till att ha en dagväska med pengar och bra att ha-saker, en strandväska med badkläder ifall ni tar paus vid en strand och ytterligare en väska för kvällen med varmare kläder.
LADDA NER: Reseguide till Istrien – blir bara bättre och bättreLADDA NER: Resguide till mysiga MontenegroDalmatiens öar – så nära en perfekt ö-luff
Publisert:

LÄS VIDARE