"De kissar och spyr på gatorna"

RESA

Nu ska knarkturisterna stoppas

Foto: Nu vill politikerna i Nederländerna stoppa försäljning av marijuana till turister.

Nederländerna har tröttnat på skräniga och drogpåverkade turister.

Med ”drogpasset” kan bara landets invånare köpa laglig marijuana.

Bruk och försäljning av marijuana är lagligt i Nederländerna och den som turistar i städer som Maastricht och Amsterdam kan knappast undgå den sötaktiga lukten på gator, torg och från vissa kaféer.

Men nu föreslås en ny lag som ska hindra turister från att köpa marijuanacigaretter i landets ”coffee shops”.

Ett ”gräspass”

I dagsläget säljs färdigrullade ”jointar” i paket, precis som vanliga cigaretter, till turister och lokalbor. Lösningen blir ett speciellt ”wietpassen”, eller ”gräspass”, som ska visas för att få köpa marijuana. Utlänningar ska på så sätt stoppas från att köpa drogen.

Hundratals miljoner kronor

Coffee shop-ägarna är givetvis upprörda. För dem handlar det om miljontals förlorade euro. De menar att ”gräspasset” blir en förlust för hela landet.

– Om den här lagen införs förlorar vi jobb och pengar, säger kaféägaren Marc Josemans till adelaidenow.com.au.

Förra året besökte 1,4 miljoner ”drogturister” staden Maastricht. 70 procent av drogerna som säljs i staden såldes till turister till ett värde av 120 miljoner kronor. Om man räknar samman droghandeln till turister i hela landet blir siffran mångdubbelt högre.

”För oväsen och urinerar”

Politikerna anser att marijuanahandeln lockar till sig kriminella.

– De blockerar gator i stadskärnan, de respekterar inte parkeringsreglerna, de för oväsen när de går från coffeeshop till coffeeshop, de urinerar och spyr på gatorna, säger Joep Delsing, talesperson för borgmästaren i Maastricht.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!