Jokkmokk – rena vildmark(nad)en

RESA

RESA besöker världens kallaste marknad

1 av 6

Den kallas för världens kallaste marknad. Under tre intensiva februaridagar är det definitivt den hetaste platsen i Norrland.

Aftonbladet Resas Eric Roxfelt packade ner långkalsongerna och drog till Jokkmokk.

Anrik är ordet. Jokkmokks marknad infaller alltid den första torsdagen i februari och pågår sedan under tre fullmatade dygn. Årets marknad, nästa vecka, blir den 403:e i ordningen.

Jokkmokks marknad, som ligger några mil norr om polcirkeln, stadsfästes av kung Karl IX redan 1602. Där gavs tillfälle för samer och ditresta köpmän att idka handel men också för dåtidens skattmasar att driva in pengar. Numera håller sig Skatteverket oftast borta.

Det finns flera sätt att ta sig till Jokkmokk. Jag tar bil genom inlandet från Mälardalen till Jokkmokk 110 mil norrut.

Hög klass

Sedan följer tre dagar under den smällkalla polarhimlen, med försäljare från hela Sverige som saluförde allt ifrån vargskinn till skånsk countrymusik. Jag hade väntat mig mycket tingel-tangel, men knallarna som står och stampar vid sina stånd i Jokkmokk håller hög klass på sina varor. Samtidigt flödar det färgstarka samiska hantverket. En kulturskatt.

En slitstark oldtimer bland knallarna är korv- och skinnförsäljaren Vild-Hasse Bengtsson från Malung. Han kör ett slags enmansshow för marknadsbesökarna och drar därefter i gång försäljningen av korvar med ren- björn- och älgkött.

I nära 40 år har han varit på plats i Jokkmokk.

– Det är så speciellt här, detta med marknad och kyla, järnnätter med temperaturer nedåt 38–40 grader. Köldröken som stiger från människor och djur, säger Vild-Hasse Bengtsson.

– För oss knallar är det här en motsvarighet till Paris-Dakar-rallyt. Långt att köra ... ofta fryser bilarna sönder. Men det finns ju mobiltelefon nu för tiden.

Många aktiviteter

Jokkmokk bjuder på en massa aktiviteter under marknadsdagarna. Jag hinner titta på hundspannsåkning och samisk modevisning på den frusna Talvatissjön. Höjdpunkten är renracet varje eftermiddag. Där gäller det att hålla sig kvar på en släde som dras av snabbfotade? renar. Svårast: första kurvan där många rookies slungas av och under publikens applåder vankar efter renen som redan spurtat i mål.

Under kvällen, när temperaturen sjunkit ytterligare, flyttar vi inomhus. Dansen tar vid, bland annat den färgstarka samedansen med ungdomar i vackra dräkter. De stolta grabbarna från norska Kautekeino tar den här gången priset för sina dräkter, gnistrande av blänkande metall.

Kvällsunderhållning

På Bio Norden, en gammal anrik revy- och biograflokal mitt i Jokkmokks samhälle, fylls kvällarna av musikaliska höjdpunkter, med allt ifrån jazzig jojk av Sofia Jannok, kompad av Peter Tikkanen Trio, till nostalgisk Norrlandsprogg av Pitegruppen Euskefeurat.

Uppfylld av marknadens intryck börjar det kurra i magen. Och vad passar då bättre än den lokala delikatessen. Renskav, pressad potatis och lingonsylt. Man är ju i Jokkmokk.

Eric Roxfelt

ARTIKELN HANDLAR OM