Turister i Venedig kan få dryga böter

Att vägra betala turistskatt leder till böter

Publicerad:
Uppdaterad:

Weekendresor

Nu har myndigheterna i Venedig klubbat igenom den nya turistskatten.
Den som vägrar betala riskerar dryga böter.

Venedig har infört turistskatt. Den som vägrar betala döms till dryga böter.
Foto: Getty
Venedig har infört turistskatt. Den som vägrar betala döms till dryga böter.

Varje år besöker drygt 25 miljoner turister Venedig, där mer än hälften av dem endast besöker staden över dagen. Det kan till exempel vara passagerare på stora kryssningsfartyg som har matsäck med sig och som inte spenderar pengar på lokala butiker eller restauranger. Staden har haft stora problem med nedskräpning och för stora strömmar av turister.

I slutet av maj börjar den nya turistlagen gälla. Då måste varje turist som besöker Venedig betala 3 euro, rapporterar Daily Mail. Från och med 2020 höjs skatten till mellan 6 och 10 euro beroende på om resenären besöker staden under låg- eller högsäsong.

Ska bekosta sophantering

Skatten ska finansiera bland annat sophantering och renhållning av offentliga platser.

De som är födda i Venedig eller som bor, arbetar eller studerar i staden behöver inte betala skatten. Inte heller barn under sex år eller människor som besöker sina släktingar i staden.

Turister som bor på lokala hotell behöver inte heller betala eftersom hotellen redan tar ut en turistskatt.

Var och hur man ska samla in skatten är ännu inte bestämt.

– Det här är en viktig vändpunkt i arbetet med Venedigs turistströmmar, säger Luigi Brugnaro, borgmästare i Venedig, till Daily Mail.

Motstånd och protester

Myndigheterna väntar sig ett visst motstånd till lagen i början. Redan nu har protestgrupper visat sitt missnöje, rapporterar Express. De menar att det kommer bli svårt för lokalbor att bevisa att de bor i staden. Det kommer dessutom bli ohållbart med dagliga långa köer vid stadsgränsen där turisterna får stå och vänta innan de släpps in.

Men myndigheterna är hårda och menar att den besökare som vägrar betala turistskatt riskerar dryga böter på upp till 450 euro.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA