Här är sommarens 70 charternyheter

Av: 

Cecilia Billgren

Resa

Nu är det hög tid att boka sommarens solresa.

Här är säsongens 70 charternyheter – från glammiga Mykonos till doldisen Albanien.

När Aftonbladets läsare­ i början av året sagt sitt i den årliga omröstningen om favoritresmål knep Grekland förstaplatsen i kategorin ”Sol och bad i Europa”. Och charterbolagen har onekligen haft fingret i luften, för i år finns inte mindre än 33 nya ­resmål i Grekland att välja mellan.

De flesta arrangörer har antingen nya öar att erbjuda i programmet, eller utökar med fler hotell och fler avgångar på redan befintliga resmål. Till exempel ökar ­arrangören Ving volymen till Grekland med hela 40 procent i år jämfört med förra året.

Jetsetarnas favoritö

Den mest spännande nyheten är helt klart Mykonos, denna mytomspunna ö som varit jetsetarnas och partyfolkets favorit i årtionden. Här ses kändisar som Tom Hanks och Natalie Portman relaxa med en frappe längs strandpromenaden medan kryssningsturister med välfyllda plånböcker shoppar exklusiva märkesvaror bland de mysiga gränderna i Mykonos stad.

En annan nyhet med minst lika mycket historia är spanska Ibiza, en ö som nu gör comeback på bred front. Här finner man en lyckad blandning av spanskt lantliv, hippiemarknader och übercoola nattklubbar där tusentals dansande människor håller fanan högt ända tills solen går upp.

Kroatien årets raket

Årets raket på charterhimlen är Kroatien, som lockar allt fler besökare med sitt kristallklara vatten, solsäkra klimat och låga prisläge. I år går det att resa till Istrien, den hjärtformade halvön i norra landet som oftast brukar kallas Kroatiens Toscana. Här blir den mest kräsna gourmetresenären garanterat nöjd – Istrien är välkänt för sina delikatesser som tryffel, lufttorkad skinka och fina viner.

Den som söker lite mer lugn och ro kan också hitta många pärlor bland årets nyheter, som natursköna Lesbos i Grekland eller Ibizas sömniga grannö Formentera.

Eller varför inte testa årets kanske mest exotiska nyhet – den lilla orten Saranda i Albanien.

Resguider till över 200 resmål

  Klicka och ladda ner resguider till över 200 resmål jorden runt

Alla nyheter land för land

Albanien är granne med ­Grekland men mer outforskat.

ALBANIEN

Saranda

Apollo är först ut med charter till det lilla landet norr om Grekland, som börjat öppna upp sig mot omvärlden de senaste åren. Saranda är en vacker liten badort alldeles nära Korfu, och här är stränderna minst lika vackra som på den grekiska sidan om gränsen. Går att boka i kombination med Korfu.

Nyhet för: Apollo.

Prisexempel: Från 3898 kr/person för en vecka på trestjärnigt hotell.

Läs mer om Albanien

Pafos.

CYPERN

Pafos

Fritidsresor lägger till Pafos på sydvästra delen av ön, och lanserar även Pafos som flygplats för att förkorta transfertiden. Pafos är en historiskt spännande stad med många lämningar från antiken samt nära till golfbanor och fina stränder.

Nyhet för: Fritidsresor.

Prisexempel: Från 5148 kr/person för trestjärnigt lägenhetshotell i en vecka.

  Ladda ner resguide till Cypern

Navagio beach är en välbesökt – och välfotograferad strand på Zakynthos.

GREKLAND

Syros

Galissas, Megas Yialos.

Ö nära Mykonos men i övrigt inga likheter. Ingen traditionell turistö utan här är det traditionellt grekiskt byliv som gäller. Apollo erbjuder ön som enskilt resmål, men kan innebära minst en övernattning på Mykonos. Kan även kombineras med Mykonos eller Tinos. För Ving endast som kombination med Mykonos.

Nyhet för: Apollo, Ving.

Prisexempel: Från 3848 kr/person för en vecka i lägenhet i Galissas med Apollo.

Tinos

Liksom Syros ligger Tinos nära Mykonos i ögruppen Kykladerna. Lugn och fridfull ö där främst greker turistar än så länge. Ön är ett viktigt pilgrimsmål och den 15 augusti åker många hit för att krypa från hamnen hela vägen upp till kyrkan. Resor till Tinos kan innebära minst en övernattning på Mykonos. Kan även kombineras med Mykonos eller Syros.

Nyhet för: Apollo.

Prisexempel: Från 4098 kr/person för en vecka på mellanklasshotell.

Korfu

Agios Ioannis Peristeron och Agios Spyridon.

Fritidsresor lägger till två nya ­resmål på Korfu, den första med ett av öns absolut lyxigaste hotell och den andra med lugnt läge invid ett naturreservat.

Nyhet för: Fritidsresor.

Prisexempel: Från 6548 kr/person för en vecka i Agios Spyridon.

Läs mer om Korfus stränder

Pargaområdet

Sivota

Liten hamnstad på grekiska fastlandets västkust, nära Korfu. Vackert kustlandskap med kristallklart vatten och gott om fina utflyktsmål. Kan kombineras med ön Lefkas.

Nyhet för: Apollo (Närliggande Parga finns hos Apollo, Airtours och Ving).

Prisexempel: Från 5 148 kr/person för en vecka på mellanklasshotell.

Zakynthos

Argassi, Kalamaki samt Tsilivi

En av de Joniska öarna utanför Greklands västkust, kanske mest känd för de stora havssköldpaddor som kommer in och lägger ägg på stränderna. Här finns många fina, långgrunda sandstränder och flera fina utflyktsmål.

Nyhet för: Solresor (finns även hos Airtours och Apollo).

Prisexempel: Från 3498 kr/person för en vecka på mellanklasshotell i Argassi.

  Ladda ner resguide till Zakynthos

Kos

Tigaki

Lugn badort utanför Kos stad som lockar med en lång, bred sandstrand som är barnvänligt långgrund. Enkelt att ta bussen – eller cykeln – in till staden för lite mer fart och fläkt.

Nyhet för: Fritidsresor (finns även hos Apollo).

Prisexempel: Från 3748 kr/person för en vecka på mellanklasshotell.

  Ladda ner resguide till Kos

Symi

Bergig liten ö i närheten av Rhodos, som tillhör ögruppen Tolvöarna. Här finns charmiga byar och många fina vandringsleder. Taxibåtar går från hamnen och tar den som hellre vill njuta av sol och bad till någon av öns fina badvikar. Flyg till Rhodos och därifrån en båtfärd på cirka två timmar.

Nyhet för: Ving (finns även hos Apollo).

Prisexempel: Från 5248 kr/person för en vecka på lägenhetshotell.

Alonissos

Naturskön ö i ett marint reservat i ögruppen Sporaderna. Här kan man dyka, vandra eller bara sola och bada på någon av öns många fina stränder. Flyg till Skiathos och därefter tranfer med båt.

Nyhet för: Ving (Apollo har redan ön).

Prisexempel: Från 4 325 kr/person för en vecka på lägenhetshotell.

Lesbos

Anaxos, Molivos, Petra, Plomari, Eftalou och Skala Kallonis

Lesbos tillhör ögruppen Östra Egeiska och ligger nära Samos. Lesbos brukar kallas den gröna ön och här hittar man vacker och varierande natur perfekt för dagsutflykter och vandringar. Ön har ett rikt djurliv som lockar många fågelskådare, och såväl dramatiska klippstränder som lugna badvikar.

Nyhet för: Ving.

Prisexempel: Från 3325 kr/person för en vecka på lägenhetshotell i Molivos.

Peloponnesos

Kalamata, Costa Navarino, Gialova och Petalidi

Comeback för halvön på grekiska fastlandet. Här semestrar du bland olivlundar och antika lämningar på fyra olika resmål längs kusten. I området finns även flera högklassiga golfbanor.

Nyhet för: Apollo.

Prisexempel: Från 3498 kr/person för en vecka i Kalamata.

Ladda ner resguide till Kalamata

Kreta

Platanias, Kato Stalos, Agia Marina och Gerani

n n En storfavorit där nu ytterligare en arrangör börjar med direktcharter från flera orter. Flyget går till Chania, men fyra olika resmål runt om ön erbjuds.

Nyhet för: Detur (finns redan hos Apollo, Fritidsresor, Ving, Solresor och Langley).

Prisexempel: Från 3999 kr/person för en vecka på lägenhetshotell i Agia Marina med Detur.

   Ladda ner resguider till Kreta

Mykonos

Mykonos stad, Agios ­Ioannis, Platis Yialos, Ornos, Kalafati, Panormos, Agios Stefanos

Jetsetarnas, partyfolkets och gaypublikens favoritö är sommarens stora grekiska nyhet. Här lever man det goda livet, shoppar märkeskläder, festar till soluppgången och sover på chica designhotell. Men på den lilla ön ryms också skönt tillbakalutade stränder där man utan problem kan slumra sig igenom en hel dag, gömda badvikar och en mysig stad med vindlande smågränder. Kan kombineras med de små grannöarna Syros och Tinos.

Nyhet för: Apollo, Airtours och Ving.

Prisexempel: Från 4399 kr/person för en vecka på tvåstjärnigt hotell inkl frukost o Kalafati med Airtours.

Taormina.

ITALIEN

Sicilien

Taormina, Giardino Naxos, Fontane Bianche, Lido de Noto, Pozzallo och Sampieri.

Siciliens östra kust har blivit ett allt populärare resmål, och Airtours erbjuder nu den charmiga byn Taormina som anses vara öns mest romantiska resmål, samt Giardino-Naxos som är en fin badort nära vulkanen Etna. Solresor har fyra nya resmål varav två i regionen Syrakusa på östkusten och två i Ragusa på sydvästkusten.

Nyhet för: Solresor, Airtours (vissa orter finns redan hos Fritidsresor).

Prisexempel: Från 3999 kr/person för en vecka i lägenhet i Taormina med Airtours.

  Ladda ner resguide till Sicilien

Istrien – ibland även kallad Kroatiens Toscana.

KROATIEN

Istrien

Pula och Porec

Halvön Istrien i norra Kroatien lockar med charmiga medeltida byar, gourmetmat minst lika bra som i Toscana och vackra klapperstensstränder med kristallklart vatten. Pula är en lite större stad, Porec en av de vackraste småbyarna längs kusten. Förhållande låg prisnivå både på boende och mat.

Nyhet för: Solresor.

Prisexempel: Från 3998 kr/person för en vecka på enklare hotell i Porec.

  Ladda ner resguider till Kroatien

Senhora da Rocha.

PORTUGAL

Algarve

Albufueira, Senhora da Rocha och Vilamoura

Portugals sydvästra kust bjuder på dramatiska och vackra stränder, genuina småstäder och högklassiga golfbanor. Många fina utflyktsmål, till exempel Lissabon eller varför inte en dagstur över gränsen till Spanien.

Nyhet för: Solresor.

Prisexempel: Från 3748 kr/person för en vecka på lägenhetshotell i Senhora da Rocha.

  Ladda ner resguide till Algarve

I Ibiza stad är det klös på nätterna!

SPANIEN

Costa de la Luz

Isla Canela, Isla Cristina och Islantilla

Tre nya resmpl på ljusets kust nära portugisiska gränsen på spanska atlantkusten. Ett än så länge ganska okänt turistresmål med lägre prisnivå än många andra spanska solfavoriter. Här finns långa sandstränder, fina golfbanor och många intressanta utflyktsmål, till exempel Sevilla.

Nyhet för: Solresor.

Prisexempel: Från 4498 kr/person för en vecka på fyrstjärnigt hotell i Isla Cristina.

Costa del Sol

Benalmádena och Torremolinos

Nazar börjar med resor för familjen till klassisk mark, Costa del Sol. Två resmål på den spanska sydkusten där Benalmádena är en renodlad badort och Torremolinos lite mer av en sydspansk småstad – men med fina stränder.

Nyhet för: Nazar.

Prisexempel: Från 3298 kr/person för en vecka i Torremolinos.

Svenskarna: ”Därför älskar vi Costa del Sol”

Almerimar

Solresor utökar sitt utbud på spanska fastlandet med ännu en ort längs Costa de Almería. Även här är det sol, bad och golf som står i fokus. I Almerimar finns även en fin marina.

Nyhet för: Solresor.

Prisexempel: Från 4995 kr/person för en vecka på fyrstjärnigt hotell.

Ibiza och Formentera

Ibiza stad, Figueral, Playa d’en Bossa, Santa Eulalia, San Antonio, Cala Tarida, Port d’es Torrent, Cala Llonga, Talamanca, Portinatx, San Antonio samt Es Pujols och Playa Migjorn (Formentera)

Redan förra sommaren fanns Ibiza som kombination med Mallis, men nu satsar både Fritidsresor och Ving på direktcharter till den mytomspunna hippieön. Välj mellan hippa designhotell nära de gigantiska nattklubbarna som gjort ön känd eller mysigt småstadsliv med lugna badvikar. Grannön Formentera är mer genuin, här råder lugn och ro på de vackra och vilda stränderna. De två öarna går också att kombinera.

Nyhet för: Fritidsresor och Ving.

Prisexempel: Från 3325 kr/person för tvårumslägenhet en vecka på Playa d’en Bossa med Ving.

Läs mer om Ibiza

Läs mer om Formentera

Gran Canaria

Las Palmas

Fritidsresor utökar sommarprogrammet på Kanarieöarna med huvudstaden Las Palmas.

Nyhet för: Fritidsresor.

Prisexempel: Från 4098 kr/person för en vecka.

  Ladda ner resguide till Las Palmas

Mallorca

Porto Cristo och Porto Colom

Fritidsresor utökar på Mallis med två lugna resmål på öns östkust. Porto Colom lockar med flera förstklassiga restauranger och i Porto Cristo trängs stora lyxyachter i hamnen.

Nyhet för: Fritidsresor.

Prisexempel: Från 5298 kr/person ­inklusive halv­pension för en vecka i Porto Colom.

  Ladda nre resguide till Mallorca

Yahsi Beach.

TURKIET

Bodrumkusten

Torba och Yahsi Beach

Torba är en lugn fiskeby omgiven av vackra stränder en kort bilresa från Bodrum, där Fritidsresor erbjuder allt från stora hotellområden, all inclusive, och mängder av aktiviteter till enklare familjehotell. Vings nyhetYahsi beachär två kilometer sandstrand utanför Bodrum. Här finns endast ett hotell, ett snyggt och personligt boutiquehotell.

Nyhet för: Fritidsresor (Torba) och Ving (Yashi).

Prisexempel: Från 4698 kr/person för en vecka på mellanklasshotell i Torba med Fritidsresor.

  Ladda ner resguide till Bodrum

Glid förbi Santorini i ett kryssningsfartyg.

7 andra resenyheter i sommar

1. Koncepthotell

Trenden med målgruppsinriktade hotell fortsätter. Fritidsresor lanserar två nya koncepthotell, Suneo club för den som vill resa all inclusive utan att betala för mycket och Scene för unga resenärer som vill bo nära storstadens puls. Vings nya koncept heter Sunconnect, och är familjehotell med gratis wifi och andra smarta interaktiva lösningar.

2. Regionala flygplatser

I sommar finns fler resor från lokala flygplatser runt om i landet. Ving ökar antalet regionala avgångar med cirka 70 procent och resorna går främst till Kreta, Rhodos och Turkiet, Fritidsresor ökar till 7000 regionala avgångar och Apollo utökar sitt program med fler avresor och fler destinationer. Turkietresor lägger till Malmö och Karlstad på listan över regionala flygplatser och Detur lägger till Kristianstad och Ängelholm. Även Airtours utökar och lägger till Samos från Göteborg.

3. Rundresor

Flera nya rundresor finns i sommarens program, och många av dem går att kombinera med en vecka på ett resmål. Fritidsresor har flera nya bilrundresor, bland annat på Kreta och Sardinien. Solresor har rundresor i nyheten Istrien och Apollo har en nya rundresor i Turkiet, Grekland, Montenegro, Italien och Sydafrika.

4. Weekends och kortresor

Allt fler efterfrågar resor med udda reslängder, och i sommar satsar Apollo och Airtours stort på weekendresor eller en och en halvveckasresor till klassiska sol-och-bad-resmål.

5. Vandringsresor

Langley gör comeback med vandringsresor till den vackra nationalparken Gran Paradiso i Aosdalen i Italien. Inget för soffliggare – vandringen innefattar en toppbestigning av Italiens högsta berg på 4 161 meter över havet. Pris från 13 900 kr för en veckas resa med sex vandringsdagar.

Fler vandringar i Europa

6. Träningsresor

Ving storsatsar på träning och lanserar simskola för stora och små samt samarbete med Sats på utvalda Sunwinghotell. Även Fritidsresor satsar på träning och lägger till ett nytt Magic life-hotell i Side i Turkiet, erbjuder dans, kondition och uthållighetsträning för barn tre till elva år på alla Blue Villagehotell, börjar med simskola, samt anordnar Mamma bootcamp på Blue village, Cypern. Nazar lockar med ny dansskola för barn på sina Pegasos-hotell. Apollo har flera nya träningshotell i programmet, bland annat på Rhodos och i Dubrovnik. Bland övriga träningsnyheter finns bland annat en löparvecka på Korsika med Langley och träningsvecka med PT i Side med Solresor.

7. Kryssningar

Ving samarbetar med Royal Caribbean och lanserar kryssningar till Karibien och Medelhavet. Flera olika fartyg i olika storlekar och resor på mellan 4 och 12 nätter.

Läs mer om kryssningar

Publisert: