”Köp inte elfenben på marknad i Thailand”

Av: 

Linda Larsson

Resa

Få svenskar vet är att de är med och bidrar till tjuvskyttet på elefanter i Afrika när de handlar souvenirer i Thailand.

– Köp inte elfenben alls, säger därför Mats Forslund, Världsnaturfondens expert på handel med hotade arter.

Vita skinande buddhafigurer och små elefanthängen är en vanlig syn på många turistmarknader i Thailand. Många svenskar tror därför att det är okej att köpa med sig ett litet smycke eller en liten skulptur.

Hela 23 procent säger i en ny undersökning från Världsnaturfonden (WWF) att de skulle kunna tänka sig köpa en souvenir i elfenben om det kom från en självdöd thailändsk elefant, en försäljning som är laglig i Thailand i dag.

Ett kryphål i lagen

Men problemet ligger i att de flesta elfenben inte alls kommer från självdöda thailändska elefanter utan från tjuvskytte i Afrika, trots att försäljarna hävdar motsatsen.

– Köp inte elfenben alls, säger därför WWF:s Mats Forslund, expert på handel med hotade arter.

– Du kan inte veta varifrån elfenbenet kommer.

En elefant dör i kvarten

30 000–35 000 elefanter dödas varje år av tjuvskyttar. Det betyder cirka en i kvarten. Allan Carlsson, WWF:s naturvårds- och Afrikaexpert har nyligen varit nere i Tanzania.

– När de har bråttom motorsågar de bort elefantens ansiktet, säger han och visar en bild på en elefant med halva huvudet avsågat.

Det är lätt att förstå tjuvskyttarna. De får en för dem enorm summa pengar, ibland flera årslöner, för att skjuta en elefant.

– De som arbetar mot tjuvskytte får istället ta emot mordhot och lever under ständig livsfara, berättar Allan. Han berättar att det just därför är så viktigt att vi stoppar efterfrågan på elfenben. Ingen efterfrågan-ingen vinst-inget tjuvskytte.

Publisert: