Så mycket ska du dricksa på utlandsresan

Foto: Johnér
Så dricksar du utomlands.
RESA

Det är knivigt att hålla på reda på hur mycket man ska ge i dricks på utlandsresan. Det kan skilja sig ordentligt mellan olika länder.
Här är listan du inte kan vara utan i sommar!

Hur mycket dricks ska man egentligen ge till taxichauffören på Mallorca? Och hur mycket är reko att ge kyparen i Kroatien?

Många brukar bara runda upp notans slutsumma på restaurangen, men några mynt kan faktiskt få kyparen att muttra ilsket på väg ut till köket och kanske får du inte lika bra service nästa gång. Men oroa dig inte, det finns faktiskt bra riktlinjer att följa. Researrangören Airtours har listat vad som är kotym att ge i dricks på elva favoritdestinationer lagom till sommarresan.

– Det kan vara lite klurigt att dricksa utomlands, i synnerhet om man inte besökt resmålet innan. Grundregeln bör dock vara att du ska dricksa om du är nöjd och göra motsatsen om du inte är det. Men faktum är att dricksen i många länder utgör en viktig del av lönen för servicepersonalen, vilket gör det viktigt att hålla koll på, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.

Egypten

  • Valuta: Egyptiska pund (EGP)

  • Restaurang: Att ge dricks i Egypten är en sed som går långt tillbaka i tiden vilket bör efterlevas när du är där som turist. På restauranger och hotell kan du ofta se att 12 procent dricks har lagts till på notan. Var noga med att ge ytterligare minst 5 procent av notan då många egyptier endast lever på dricksen.

  • Hotellpersonal: Ca 5 pund. Ett generellt råd är att alltid ha småpengar på sig.

  • Taxi: Även taxichauffören förväntar sig dricks. Här är rekommendation att du dricksar runt 10 procent av priset.

Israel

  • Valuta: New Shekel (ILS)

  • Restaurang: I Israel förväntas det inte att man ska dricksa eftersom serviceavgiften redan är inräknad.

  • Hotellpersonal: 10–15 procent New Shekel bör ges.

  • Taxi: Att avrunda uppåt uppskattas.

Spanien och Kanarieöarna

  • Valuta: Euro

  • Restaurang: På större restaurangnotor uppskattas det om du lämnar ett par euro i dricks beroende på servicen. På kanarieöarna, vid mer turisttäta områden, är det vanligt att 7 procent IGIC har lagts till längst ner på notan. Detta ska inte förväxlas med dricks utan är moms som inte inkluderats i priserna på menyn. Är du nöjd med servicen är det därför trevligt att lämna ett par ytterligare euro som dricks.

  • Hotellpersonal: Ca 1 euro kan vara trevligt, men man dricksar allt mindre i Spanien.

  • Taxi: Förväntar sig ingen dricks.

Foto: COLOURBOX

Italien

  • Valuta: Euro

  • Restaurang: I Italien betalar du nästan alltid en mindre summa på 1–3 euro för servicen och brödet vilket oftast betalas per person. På restauranger där det är tillagt en så kallad Coperto-avgift behöver du inte lämna någon dricks. Förutom i Venedig där det är kutym att dricksa 10–15 procent. Dessutom tillkommer det ofta en avgift på 3 euro p/p. Håll koll på notan så du inte dricksar dubbelt av misstag.

  • Hotellpersonal: Ca 1 euro är rimligt, men även i Italien dricksas det allt mindre.

  • Taxi: Förväntar sig ingen dricks.

Kroatien

  • Valuta: Kroatiska kuna (HRK)

  • Restaurang: Vanligtvis bör ca 5–10 procent av notan läggas som dricks. Tänk på att dricksa med kontanter eftersom kreditkort inte är lika vanligt som i andra europeiska länder. Undvik att tömma fickorna på småmynt även om det kan verka lockande.

  • Hotellpersonal: 10–20 HRK är vanligt att ge.

  • Taxi: Förväntar sig ingen dricks.

Grekland

  • Valuta: Euro

  • Restaurang: Ungefär 10 procent av restaurangnotan bör lämnas som dricks, även om det står att det är pålagt ”service charge”.

  • Hotellpersonal: 1 euro 

  • Taxi: Få använder taxameter så gör upp om priset innan du påbörjar din resa. Jämfört med andra destinationer på listan är taxiresor i Grekland förhållandevis dyrt. I regel rundar passageraren av uppåt vid längre taxiresor, annars förväntas ingen dricks. 

Turkiet 

  • Valuta: Lira (TRY)

  • Restaurang: Vid restaurangbesök är det mer regel än undantag att lämna ca 10 procent dricks.

  • Hotellpersonal: 2 lira

  • Taxi: I regel erbjuds fasta priser men om inte så rekommenderas att göra upp om priset innan påbörjad resa. Vid kortare sträckor rekommenderas 2–3 Lira i dricks.

Frankrike

  • Valuta: Euro

  • Restaurang: Enligt lag är det alltid inkluderat 15 procent dricks på notan i Frankrike. Om man varit nöjd med servicen är det trevligt att lägga 1–2 euro extra.

  • Hotellpersonal: 1–2 euro

  • Taxi: 10 procent av priset för resan bör lämnas som dricks till taxichauffören.

Portugal

  • Valuta: Euro

  • Restaurang: På finare restauranger i turistorter bör man ge ca 5 – 10 procent som dricks. På mer lokala ställen och barer förväntas du inte ge någon dricks. 

  • Hotellpersonal: Något mindre en 1 euro är legitimt att ge. 

  • Taxi: Avrunda det totala beloppet uppåt.

Cypern

  • Valuta: Euro

  • Restaurang: På Cypern dricksar den som är nöjd med servicen ungefär 10 procent.

  • Hotellpersonal: På hotell uppskattas det om du dricksar 1–2 euro.

  • Taxi: Det tillhör inte vanligheterna att man dricksar men var noga med att komma överens om ett fast pris innan resans start.

Malta

  • Valuta: Euro

  • Restaurang: På restauranger och barer bör du dricksa mellan 5–10 procent av den totala notan. 

  • Hotellpersonal: Det är vanligt att man lägger ca 2–3 euro. 

  • Taxi: När du åker taxi i Malta bör du lägga 10 procent av kostanden som dricks.

Där turistar du billigast - och dyrast 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM