Njut av vintern – på kryssning i Karibien

Kryssningar

Färgglada drinkar, god mat i massor, hur mycket skoj som helst att göra – och en destinationskarta som gör att en vintertrött svensk börjar dregla.

En Karibienkryssning botar de flesta plågor.

Följ med på ett härligt västindiskt äventyr!

Philipsburg, St. Maarten i östra Karibien möter med solsken och steel­pans-musik. Ön, som är världens minsta landmassa delad på två nationer, ingår ofta på en kryssning i östra Karibien. Det är vi glada för, här har man det alltid trevligt vare sig man stannar i Philipsburg eller tar sig ut på en rundtur för att besöka den franska sidan av ön.

Vårt fartyg Norwegian Epic ligger för ­dagen ­jämsides med tre andra kryssningsjättar. ­Tillsammans har de plats för över 10 000 gäster. Som tur är sprids alla snabbt åt olika håll, någon direkt trängsel blir det faktiskt aldrig fråga om. Många har förbokat en utflykt, andra väljer att ta sig till en strand på egen hand eller strosa bland butikerna i stan.

Vid sidan om den perfekta solbrännan är det glittriga juveler och märkeskläder många jagar på en Karibienkryssning.

Och det går att göra fynd.

Just St. Maarten är en bra destination för detta. ­Butikerna på huvudgatan i Philipsburg på öns ­holländska sida är fyllda av typiska taxfreevaror som juveler, märkeskläder, solglasögon, parfym och sprit. Ofta får kryssningsresenärer rabatt, eller en ­present bara för att kliva in i butiken. Själva går vi som ­vanligt till den lilla juvelbutiken Caribbean Gems.

Här hälsas vi vid namn och får något kallt att dricka. Ibland shoppar vi, ibland inte, minerna är lika glada ändå. Ett dopp hinner vi också med, en av öns 37 stränder ligger mitt i stan, och även om det tvärt blir djupt är sanden precis så kritvit som den ska vara och vattnet turkost och kristallklart.

Alla chanser att uppleva Karibien från land

När vi kommer tillbaka efter vår dag i land, trötta och varma, möter fartygets personal på kajkanten med dans, vatten och kalla, eucalyptusdoftande handdukar. Musiken och partystämningen gör att de andra fartygens passagerare sneglar åt vårt håll. Ombord fortsätter semesterfesten.

På pooldäck spelar ett band och ett gäng ­ungdomar dansar spontant till musiken med ­färgglada paraplydrinkar i händerna. Stämningen är hög, men städad.

Norwegian Cruise Line har inte satsat på att jaga kunder med lägst pris, vilket selekterar klientelet. Kul aktiviteter och moderna restauranger lockar ­däremot, och deras koncept ”freestyle cruising” ­passar oss perfekt; ingen middagstid att passa och vi klär oss som vi känner för. Efter vår långa dag i land styr vi hungriga stegen mot buffén där det är svårt att inte ta för mycket, rätterna är många och fräscha.

Även om maten ofta är i fokus på en kryssning handlar inte allt om att äta, shoppa eller sola. Många utflykter sker i och för sig på och kring havet, som utfärder med kajak, katamaran, segelfartyg eller bananbåt. Simma med delfiner, klappa rockor eller att snorkla är också stort.

Den som kommit för att uppleva Karibien från land har också alla chanser. Finns en nationalpark på ön kan man ofta vandra där. Kanske går en linbana upp till öns högsta punkt, eller så blir dagens höjdpunkt ett besök på öns bästa gourmetrestaurang. Sightseeingbussen kan också varieras med att se ön från jeep, segway, cykel eller häst.

Nattlivet tar över

Just mixen av sköna strand- och sportupplevelser i land och det bekväma livet ombord är det som gör en Karibienkryssning så härlig.

Själv måste jag efter några dagars frosseri i allt från gigantiska biffstekar till havets godaste cheesecake ändra agendan. Jag hoppar på en zumbaklass som hålls inne i The Manhattan Room där vi kvällen innan åt middag till levande musik. Nu tjoar och svettas vi i stället på samma golv, och dansar så att vi glömmer att vi faktiskt tränar. Efteråt masserar jag musklerna i thalassopoolens jetstrålar inne på ­Mandara Spa, en av de största ­spaavdelningarna till havs. Det kostar extra men då har man tillgång till såväl enskilda som gemensamma bastur, flera med havsutsikt, vilstolar, pool och en härlig ­utomhusterrass.

Nya upptäckter som väntar

När fartyget lämnar dagens hamn och kryssar vidare tar nattlivet över, för den som vill. Barer, restauranger och shower gör att vi glömmer att vi samtidigt färdas vidare mot nya äventyr.

Till middag har vi bokat bord på den brasilianska grillrestaurangen Moderno. Servitörerna dyker upp med nya grillspett vid bordet i en snabbare takt än vi hinner med. Allt är sagolikt gott och äts med tillbehör som olika såser och sallader. Showen med Blue Man Group toppar kvällen. I Las Vegas får man betala över 800 kronor för den hajpade underhållningsgruppen, hos Norwegian Cruise Line är biljetterna gratis.

När vi på kvällen går tillbaka till hytten har vi ­redan fått programmet för nästa dag. St. Thomas, som hör till Brittiska Jungfruöarna, är vår nästa hamn där nya upptäckter väntar.

GUIDE Så fixar du en drömkryssning i Karibien

Heidi Rovén

ANNONS EXTERN LÄNK

Behöver du ett reseintyg? Vi hjälper dig – ingen tidsbokning krävs!

Doktor.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Resa

/

Kryssningar

ÄMNEN I ARTIKELN

Kryssningar