Vandra bland vulkaner och vålnader

RESA

Island bjuder på blå is, rykande källor och fantastiska vyer

1 av 4 | Foto: Mitt ute i ingenstans på den isländska halvön Snæfjellsnes ligger det lilla hotellet Budir, som sägs vara hemsökt av spöken. Det har dock inte stoppat Hollywoodskådisen Harrison Ford (lilla bilden), som i bästa Indiana Jones-stil bott på hotellet.Foto: HOTEL BUDIR

Svarta stränder, blå is, rykande källor och en både mytisk och mystisk vulkan.

Snæfellsnes på västra Island erbjuder det mesta och det bästa på ön. Halvön är lika dramatisk som en fornordisk saga och lockar till sig både Hollywoodstjärnor och popsångare.

Höga berg reser sig norröver, Atlanten piskar upp vinden söder ifrån och Henrik Olafsson har svårt att parera vindarna i sin monstertruck på den smala vägen.

– Vädergudarna verkar inte vara med oss, säger han, halvt på skämt halvt på allvar.

Enligt en undersökning tror 80 procent av islänningarna på älvor, därför kan man efter en lång raksträcka plötsligt uppleva en till synes helt omotiverad kurva. Då är det säkert en älvplats. Tron på det andliga känns liksom självklar på denna vindpinade plats.

Vi åker norrut från Reykjavik och färdas i sagornas land, det här är Snorre Sturlasson country och här verkade även Islands andra folkhjälte Egil Skallagrimsson.

Ett av Islands mest kända varumärken är dess sagor, nedtecknade för tusentalet år sedan. De reciteras fortfarande flitigt. Inspirationen kom från naturen, den vackra vilda och inte så fjäskande.

– Egil Skallagrimssons far var ond, han dräpte folk vareneste dag, förklarar Henrik Olafsson på en oefterhärmlig

blandning av norska och danska. För att liksom befästa fördomen om den råbarkade islänningen.

Halvön Snæfellsnes ligger några timmar bilväg nordväst från Reykjavik. Området är ett smörgåsbord av Island som helhet, på kort tid kan man uppleva en mängd naturtyper och fenomen. Här finns gejsrar, glaciärer, valar, sälar och vulkaner.

Ovanför oss reser sig den mytiska Snæfellsjökull. Det var här Jules Verne lät sin tyska geolog påbörja resan till underjorden i boken ”Till jordens medelpunkt”.

Det är alltså här man skulle kunna stirra ner i jordens navel. Blånad glaciäris lindar in kratertoppen, svart sand täcker backarna i fantasifulla tecken och iskallt mineralrikt vatten åker med full kraft i väg ner mot havet. En knubbsäl ligger och rullar sig i tången till synes helt opåverkad av det smällkalla vattnet. Halvön är en av få platser i världen där man kan se världens största djur, blåvalen. Honorna och kalvarna kommer in i början på sommaren.

Snæfellsglaciäreren tillhör en av de minsta på Island och det gäller att ta sig en ordentlig titt, snart är all snö och is borta. Forskare räknar med att glaciären har smält om sex år och om 20–30 år är Europas största glaciär Vattnajökull borta.

Toppen på berget reser sig modiga 1400 meter över havet som ligger någon kilometer bort.

Ute på slättlandskapet ligger hotellet Budir. Förut var det en plats där hippies samlades, nu är det ett hotell med världsrykte. Både filmstjärnan Harrison Ford och brittiska popsångaren Damon Albarn i Blur har bott här.

– Nummer 17, grattis, säger portiern.

Det är svårt att avgöra om det är ironi eller inte. Här finns ett bubbelbad med utsikt åt två vädersträck, en säng vars madrass är så hög att inte ens en prinsessa skulle känt någon ärta.

Men nummer 17 är främst känt för att vara spökrummet, och här gödslas det med historier om allt som har hänt i rummet, det mesta rör sig om en gammal kvinna som en gång ägde hotellet.

Sömnen blir inte mindre orolig när författaren Aevar Örn Josepsson berättar att han den här helgen ordnat en mordkväll, ett sällskap ska försöka lösa ett av hotellets mysterium.

HETAST 2007 - Norden

Läs också:

Anders Blank ([email protected])