Vasaloppet räddat

RESA

Snön faller i Sälen – dags att ge sig ut i längdspåren

SÄLEN. Från gröna ängar till vita vidder.

Ett dygns snöande vände krisen i Sälen.

–?Här är rena skidparadiset, säger Gerd och Lars-Ove Wallin från Södertälje.

Foto: Södertäljeparet Gerd och Lars-Ove Wallin tränar för fullt i spåren kring Sälen inför Vasaloppet. Foto: TOMAS SJÖMAN

Paret Wallin tror knappt sina ögon. När de påbörjade bilresan till Sälenfjällen lyste grästuvorna gröna. Det porlade från bäckar och vattendrag i terrängen

–?Först tänkte vi hoppa av vår inbokade stugvecka i Gruvans fäbod och söka oss till Härjedalen i stället. Men efter tolv års finfina träningsveckor i Sälen hoppades vi in i det sista att det skulle ordna sig med snön, säger Lars-Ove.

35 cm nysnö

Och miraklet inträffade. På morgonen hade det fallit cirka 35 cm nysnö. Den goda prognosen, om fortsatt kyla, håller i sig. Med bara en månad kvar till Vasaloppet ligger hela startfältet i Berga by inbäddat i 20–30 centimeter natursnö.

Spåren till Risberg packas för fullt. Och sjöarna är bra. Drygt tre decimeter kärnis.

Spårchefen lugn

– Visst är snödjupet lite tunnt på vissa ställen. Men inte värre än att vi, vid behov, kan dra in mer snö från sidorna. Vasaloppet är räddat, säger spårchefen John Lif.

Liknande positiva rapporter kommer från Mora. Spårprepareringen pågår för fullt. Snart går det att träningsåka hela den nio mil långa sträckan.

Lite mer natursnö och Vasaloppet sparar cirka 12 miljoner kronor, som det kostar att tillverka och lägga ut konstsnö mellan Sälen och Mora.

Expertens skidtips

Tomas Sjöman

ARTIKELN HANDLAR OM