Turkiet hetast förra året – och även i år

Hemligheten: passar alla resenärer

Turkiet för alla Fler charterbolag storsatsar på Bodrum, som beskrivs som något av Turkiets svar på Saint Tropez.
Turkiet för alla Fler charterbolag storsatsar på Bodrum, som beskrivs som något av Turkiets svar på Saint Tropez.

Turkiet toppade alla listor över populäraste sol– och bad 2012.

Nu satsar charterbolagen ännu mer inför sommaren 2013.

Vi har kollat lite på vart du ska åka.

Turkiet blir alltmer populärt bland oss svenskar.

Från att ha varit ett relativt nytt semesterresmål för några år sedan, har landet nu etablerat sig ordentligt bland charterresenärerna.

En av anledningarna är att där finns något för alla. Hit kan barnfamiljer åka och njuta av avslappnande all inclusive, ungdomar kan sola bada och festa, samtidigt som landet har en spännande kultur och historia att uppleva.

En annan anledning till Turkiets explosionsartade popularitet är förstås att landet är relativt billigt för oss svenskar.

– Grekland och Turkiet. Så kan vi sammanfatta 2012. I alla fall om vi tittar på vilka sol– och bad–orter som varit mest populära bland de som sökt efter sin resa med hjälp av Destination.se. Av de sex populäraste hotellen förra året ligger tre i Grekland och tre i Turkiet, säger analytikern Adam Brandt på resesökmotorn Destination.se.

Han förutspår att Turkiet blir årets semesterland även i år, vilket det även rapporteras om från de stora charterarrangörerna.

Turkiet toppar den tidiga försäljningen och är det populäraste resmålet för tredje året i rad hos Fritidsresor och Ving satsar på att korta flygtiden för resenärer till Alanya.

Apollo satsar på direktflyg från flera olika landsorter i Sverige och konstaterar att Turkiet har ökat med 30 procent de senaste åren.

Bangkok i topp – Thailand hotat

Om vintern är förstås Thailand ohotat störst bland de som söker sol. Men resebolagen har börjat märka av att landet varit såpass populärt så länge – allt fler bokar reguljärflyg och egna hotell.

Resebyrån Ticket presenterade just sina siffror för 2012. Där konstaterade de att flyg till Bangkok ökat rejält.

Samtidigt minskar intresset för charter till Thailand – för första gången på många år. Charterresenärerna verkar i stället ha börjat blicka västerut, och de stora arrangörerna Fritidsresor och Ving kapprustar i Karibien.

– På vintern blir Grand Canaria och Bangkok populärt, men vi ser också en kraftig ökning av intresset för Karibien, kommenterar Adam Brandt.

Turkiet sommar 2013

Bodrum

På Turkiets riviera trängs lyxyachter med traditonella turkiska träbåtar.

Bodrum är ett mångsidigt resmål som erbjuder trendiga barer och förstklassig shopping, men även lugna semester­orter med stillsamt badliv.

Här finns både vanliga hotell och flera bra all inclusive-alternativ.

Längs med hela Bodrums kust är de grekiska influenserna tydliga, och den grekiska ön Kos ligger inom synhåll.

Prisexempel: Två veckor i augusti på trestjärniga Bites Palom apartments kostar 4850 kronor per person.

Här kan du ladda ner resguide till Bodrum och här kan du söka efter resor.

Özdere, Av­sallar, Altinkum och ­Hisarönü

Långgrunt på Avsallar.
Långgrunt på Avsallar.

Özdere ligger i en vacker bukt nära storstaden Izmir. Här satsar Fritidsreseor på hälsa och lanserar ett all inclusivhotell där bland annat hamam ingår i priset. Systerorterna Incekum och Avsallar ligger inte så långt från Alanya. Incekum har vackra, långgrunda sandstränder och den mysiga byn Avsallar bjuder på genuina miljöer.

Altinkum ligger ovanför Bodrumhalvön och är en medelstor badort med en fin strandpromenad, medan Hisarönü är en mysig småstad uppe i bergen nära den vackra stranden Ölüdeniz.

Prisexempel: I vecka på fyrstjärnigt hotel i Özdere kostar 7548 kronor med Fritidsresor, motsvarande resa till Avsallar finns för 6898 kronor per person. Lowcost holidays erbjuder riktigt bra priser till Altinikum – två veckor på femstjärnigt hotell för 3572 kronor per person.

Sök efter resor till Özdere här, till Avsallar här, till Altinikum här och Hisarönu här.

Här kan du ladda hem en resguide till Hisarönu.

Marmaris och Icmeler

Lugna Icmeler.
Lugna Icmeler.

Marmaris är känt för sin fina marina där många segelbåtar ankrar upp efter en kryssning i de turkosblå vattnen. Systerorten Icmeler är lugnare, och ligger i en lång bukt med en fin strand.

Prisexempel: Med Detur kan du spendera 14 dagar i Marmaris på trestjärnigt hotell för 4549 kronor. 2 veckor på fyrstjärnigt hotell i Icmeler kostar runt 5000 – 6000 kronor.

Sök efter resor till Marmaris här och till Icmeler här.

Här kan du ladda hem en resguide till Marmaris.

Turkiska nyheter för 2013

Ving börjar använda flygplatsen Gazipasa i Turkiet för resenärer till Alanya vilket kortar transfertiden betydligt.

Fritidsresor erbjuder en seglingssemester i Turkiet, flyg + båt under en vecka. Start och slut i Turgutreis.

Airtours ordnar resor till Bodrum och Marmaris.

Solresor ordnar resor till Marmaris och grannen Içmeler, samt Datça.

Publisert: