Ryanair inför nya handbagageregler

Nu tvingas du betala för din kabinväska

Nu inför Ryanair nya handbagageregler.
Nu inför Ryanair nya handbagageregler.

Den 1 november inför Ryanair nya regler för handbagage.
En liten väska som får plats under sätet är det enda du får bära med dig gratis ombord. Kabinväskor ska checkas in eller tas med ombord mot en avgift.

Från och med den första november kommer alla passagerare som flyger med Ryanair tvingas att betala extra för kabinväskor. Det enda handbagage som du få ta med dig gratis är en handväska, en liten ryggsäck eller datorväska som får plats under sätet framför dig.

Om du vill ta med en kabinväska ombord så får den väga max 10 kilo. Det är bara passagerare som köper prioriterad ombordstigning som kan ta med både en liten väska och en kabinväska ombord. Kostnaden för kabinväskan är 60 kronor om man köper det i samband med att man betalar för sin resa.

Den som inte vill köpa prioriterad ombordstigning men vill ta med en kabinväska i rätt storlek ändå, måste betala 80 kronor vid resans bokning eller 100 kronor om man lägger till en väska efter att man betalat sin resa. Om du tar med dig en andra väska ända fram till gaten måste du betala 250 kronor extra. Om din kabinväska är för stor får du inte ta med den alls eller möjligtvis checka in den om den får plats och då betalar du 500 kronor.

Ryanairs nya regler för handbagage

 • Du får ta med en liten handväska, datorväska eller mindre ryggsäck. Handbagagets vikt och mått: 40 x 20 x 25.
 • Din kabinväska får väga max 10 kilo och ha måtten 55 x 40 x 20. Vid inköp av prioritetspass (inklusive Plus, FexiPlus eller FamiljePlus-biljett) får du ta med en sådan väska. Om man har standardbiljett måste kabinväskan checkas in till en kostnad av 80 kr.

Ryanairs regler för incheckat bagage

 • Maxvikt: 20 kg per väska.
 • Maxmått: 81 x 119 x 119 cm.
 • Upp till 3 väskor per passagerare.
 • 240 kr per väska.

5 tips när du flyger med Ryanair

 1. Maximera innehållet i handväskan
  Vill man slippa att betala för kabinväskan ombord, gäller det att maximera innehållet i den tillåtna handväskan. Varje centimeter av de tillåtna måttet, 40x20x25 cm, ska utnyttjas. Det mesta finns numera att köpa i miniatyrformat – allt ifrån plattänger till resehanddukar i microfiber. Glöm dock inte bort vätskereglerna när du köper hygienartiklar i resestorlek – varje enskild behållare får som vanligt bara innehålla max 100 ml.
 2. Lägg till prioriterad ombordstigning
  Köper man till prioriterad ombordstigning för 60 kr när man bokar Ryanair-biljetter online, får man gå ombord tidigare än andra och får dessutom ta med sin kabinväska ombord på planet. På så sätt slipper man alltså vänta vid bagagebandet väl på plats.
 3. Checka in kabinväskan
  Vill man resa med kabinväska, men inte vill släpa omkring den på flygplatsen, kan man istället välja att checka in väskan för 80 kr. Man ska dock tänka på att kabinväskan fortfarande måste hålla Ryanairs vikt- och måttgränser (max 10 kg, 55 x 40 x 20 cm) och att man måste vänta på väskan vid bagagebandet på ankomstflygplatsen.
 4. Införskaffa en officiellt godkänd Ryanair-kabinväska
  Är man orolig för att den gamla kabinväskan inte håller måtten, kan man köpa en så kallad ”officiellt Ryanair-garanterad kabinväska”. Väskorna är designade av den amerikanska väsktillverkaren Samsonite och finns till försäljning på Ryanairs hemsida.
 5. Dela på bagagetillåtelsen
  Reser man tillsammans med en vän eller partner och vet att man kommer att behöva checka in bagage – då kan man dela på bagagetillåtelsen. Reser man på samma bokning och har köpt två väskor med maxvikt på 20 kg, kan den ena resenären checka in 25 kg och den andra 15 kg. Det viktiga är att väskorna inte överstiger den totala bagagetillåtelsen (40 kg i detta fall). Tänk på att alltid köpa till incheckat bagage online och inte på flygplatsen, på så sätt sparar man stora pengar.

Källa: Skyscanner

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN