Turistfavoriterna där resekassan räcker längre

Länderna där mat, shopping och transporter är billigast

Av: 

Jennifer Berg Eidebo

Spanien är billigast enligt undersökningen, men allt är inte billigast i landet.

Foto: amoklv / iStockphoto

Svenska kronan

Det talas om en svag krona, men hur mycket påverkar det egentligen? En undersökning från SCB visar att många av svenskarnas favoritplatser att besöka på hösten fortfarande är bra mycket billigare än Sverige. Här är platserna som är snällast mot plånboken i höst.

Italien, Spanien, Grekland eller Cypern, vilket land är billigast för en svensk resenär? Det har SCB undersökt med utgångspunkt i 2018 års priser.

– Det nalkas höstlov och vi tyckte att det var lämpligt att jämföra prisnivåerna mellan länder där det fortfarande är varmt, säger statistikern Marcus Sundgren Rydlöv, som gjort undersökningen.

Enligt Marcus Sundgren Rydlöv är det mycket prat just nu om den svenska kronan, men det är mer sällan man lyfter prisnivåindex.

– Försvagningen av kronan har en viss effekt, men det som egentligen spelar roll är prisnivåindex, alltså vad du får för pengarna.

Fortfarande billigt fast kronan är svag

Det undersökningen kom fram till var att Italien, Spanien, Grekland och Cypern alla var billigare än Sverige när det kommer till boende, restaurangbesök, transporter, shopping och livsmedel. Vilket land som är billigast av dessa beror lite på vad man är ute efter. Är det exempelvis boende och måltider på restaurang så är Grekland billigast, följt av Spanien, enligt undersökningen. Hotell och restaurang var 40 procent billigare än i Sverige förra året.

– Jag skulle säga att man ska fundera på vad man uppskattar mest på semestern. Om man föredrar bra mat och boende ska man titta på ett land där det är billigt, eller vill man resa runt mycket ska kan titta på länder med billiga transporter. Så att man utgår från sina egna preferenser när man väljer resmål, säger Marcus Sundgren Rydlöv.

Är maten viktigast under resan så är Grekland billigast.

Foto: Santorines / iStockphoto

Billigast transporter finns även de i Grekland, där de är cirka 25 procent billigare än i Sverige. Är det däremot shopping du är ute efter så är Spanien billigast, som även var det billigaste landet generellt.

– Om man är helt preferenslös och bara vill åka någonstans så är det sannolikt att man sparar mest på att åka till Spanien. Det skiljer sig inte jättemycket, men Spanien är billigare om man jämför länderna.

En sak är dyrare i Grekland än i Sverige

De utvalda länderna är billigare än Sverige i alla jämförda varugrupper utom en. Denna är alkoholfria drycker, som i Grekland är 10 procent dyrare än i Sverige. Vilket land som är dyrast beror även det på preferenser, men generellt är det Cypern som är elakast mot svenskens plånbok.

ANNONS EXTERN LÄNK

Boka din drömresa billigt, enkelt och tryggt – välj bland 650 flygbolag och 240 000 hotell

Supersaver Travel

Publisert:

LÄS VIDARE

Lottie Knutson: Vandring blir sommarens stora trend

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska kronan

Grekland

Spanien

Italien

Cypern

Shopping

Mat

MER OM RESA

Turister gillar Stockholm – men inte stockholmare

Här är höstens billigaste weekendstäder

Hyfs i Japan – 17 regler att agera efter