Blå lagunen stängd för trafik

Publicerad:
Blå lagunen på Munsön går nu endast att besöka utan bil.
Foto: Jennifer Berg Eidebo
Blå lagunen på Munsön går nu endast att besöka utan bil.

Ekerö

Länge har Blå lagunen i Ekerö kommun varit ett populärt besöksmål för badsugna. Många tar sig till platsen på Munsön med bil, men nu möts bilister av parkeringsförbud och arga handskrivna skyltar.

– Situationen för miljön och boenden har blivit oacceptabel.

På Munsön i Ekerö kommun ligger Blå lagunen, eller Husbygropen som den egentligen heter. Blå lagunen har länge varit en populär badplats för både boende på Ekerö och för turister, men nu har man valt att införa parkeringsförbud – för att stoppa badgästerna.

Nedskräpning och trafiksituationen har gjort att man i mitten av juni införde ett parkeringsförbud som gäller till sista september. Infarten till badet blockeras nu av en bom, stenar och ett dike. Besökarna möts av handskrivna skyltar som ber bilisterna att vända om samt tunnor på vägen. De som trots allt valt att ställa bilen längst med vägen nära badet, bland annat utländska turister, har fått böter.

Problem för de boende i området

Förutom att själva badplatsen är stängd för trafik har parkeringsförbud även införts på vägarna nära badplatsen, av vägföreningarna. I ett pressmeddelande skriver vägföreningarna att parkerade bilar inneburit problem för de boende i området och att trafiksituationen blir ohållbar när Blå lagunen stängs för trafik. I pressmeddelandet nämns även dumpning av skräp, miljöfarliga ämnen och skrot på platsen vilket har lett till att området blivit en sanitär olägenhet. Slutligen nämns hot och trakasserier mot de som arbetat på platsen som anledningar till beslutet om att göra Blå lagunen bilfri.

Enligt Mälarödirekt har beslutet om att stänga området för biltrafik tagits i samråd med Ekerö kommun.
– Ekerö kommun har inte tagit något beslut i frågan om naturområdet ”Blå lagunen” men vi har haft kontakt med markägare och vägföreningar om deras beslut att stänga området för biltrafik. Vi delar deras bedömning utifrån att situationen för miljön och boenden har blivit oacceptabel, säger Johan Elfver, Kommunikationschef, Ekerö kommun.

Det går fortfarande att ta sig till badplatsen till fots, på cykel eller med lokaltrafik.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN