Fem sevärdheter som har dubbelgångare runt jorden

Publicerad 2019-11-07

Dessa landmärken finns inte i USA eller i England.
Dessa landmärken finns inte i USA eller i England.

Frihetsgudinnan i Japan, och Golden Gate-bron i Lissabon? Nej, dessa sevärdheter ligger ju båda i USA. Men det finns en del dubbelgångare runt jorden, som är riktigt lika varandra. Här är sevärdheterna som är lika som bär.

Vill du se Frihetsgudinnan utan att besöka New York, eller The Gherkin utan att resa till England? Det går ju inte, men om du nöjer sig med att se dess dubbelgångare så kan du åka till Japan eller Spanien istället. Runt jorden finns det flera sevärdheter som är så lika varandra att de kunde vara kopior. Hotell- och resesöksajten Momondo har listat fem av världens dubbelgångare som finns att besöka i runt om i världen.

1. Statyn i Japan

Frihetsgudinnan i Odaiba är faktiskt en kopia av systerstatyn i New York, om än en sjundedel så stor kopia. Statyn var en gåva från Frankrike som var tänkt att stå temporärt på platsen i Tokyo under ett år, 1999–2000. Men frihetsgudinnan var så populär att den fick stå kvar permanent. Det finns faktiskt flera frihetsgudinnor i Japan, i Shimoda och Osaka också, men det är bara den i Odaiba som var en present från fransmännen, enligt Momondo.

2. Huset i Kuba

Kapitolium, The Capitol på engelska, är sätet för det amerikanska representanthuset och staten, som ligger i Washington D.C. Men att besöka Kapitolium är inte helt enkelt på grund av köer och flera säkerhetskontroller. Men det finns en dubbelgångare till byggnaden, i Kuba. Capitolio Nacional är aningen större än Kapitolium och började byggas 1926. Det var landets regeringssäte fram till revolutionen i landet år 1959. I dag är huset hem för vetenskapsakademin i landet.

3. Bron i Lissabon

Golden Gate-bron i Kalifornien är ett av USA:s största landmärken. Men den kända, röda bron är inte ensam. I Lissabon ligger en riktig dubbelgångare, 25 april-bron. Både färg och konstruktion på bron i Lissabon liknar den i Kalifornien, och kanske är det inte helt märkligt. Det är nämligen så att 25 april-bron byggdes av American Bridge Company 1962, 25 år efter att Golden Gate-bron byggdes. Bron i Lissabon består även av stål importerat från USA.

4. Byggnaden i Spanien

I London finns byggnaden 30 St Mary Axe, men många känner igen den under smeknamnet ”The Gherkin” – gurkan på engelska. Kontorsbyggnaden ligger i Londons finansområde och har mest blivit känd på grund av sin ovanliga form. Men helt ovanlig är inte formen ändå, för det var även någon i Barcelona som tyckte att en gurkformad kontorsbyggnad var en bra idé. Det är byggnaden Torre Glòries, tidigare Torre Agbar, som liknar brittiska The Gherkin. Byggnaderna uppfördes dock ungefär samditigt, tidigt 2000-tal, så det handlar nog inte om en spansk kopia.

5. Gatan i England

10 Downing Street är en känd adress i Storbritannien, för där bor den brittiska premiärministern. I London ligger den kända gatan, men besökare kan tyvärr inte komma fram till adressen. Av säkerhetsskäl är vägen avstängd och premiärministerns hem går bara att se från avstånd. Men på 10 Adams Street, 800 meter bort, finns det näst bästa. Under inspelningen av TV-serien The Crown gjordes en kopia av ingången till 10 Downing street, enligt Momondo.

LÄS VIDARE